Volledig scherm
Senator John McCain © afp

Stemming Trumpcare loopt vertraging op door operatie John McCain

De cruciale stemming over de nieuwe Amerikaanse gezondheidswet die Obamacare moet vervangen, wordt opnieuw uitgesteld. De Republikeinse senator John McCain heeft een bloedprop van zo'n vijf centimeter boven zijn linkeroog laten verwijderen. Dat betekent dat hij deze week niet aanwezig zou zijn bij een eventuele stemming.

Donald Trump maakte de afschaffing en vervanging van Obama's gezondheidswet tot een speerpunt van zijn kiescampagne, maar de Amerikaanse president ondervindt veel tegenstand. Mitch McConnell, de Republikeinse leider van de Senaat, heeft 50 ja-stemmen nodig om het voorstel erdoor te krijgen, maar momenteel hebben de Republikeinen slechts een nipte meerderheid in de Senaat van 52 tegen 48 Democraten. 

Twee Republikeinse senatoren hebben al laten weten dat ze zich zullen verzetten tegen de herziene wet die donderdag werd voorgesteld. Het is onduidelijk welk effect de afwezigheid van McCain zal hebben op de stemming. De senator had eerder al zijn bezorgdheid omtrent de nieuwe wet geuit, maar heeft nog niet meegedeeld hoe hij wilde stemmen.  

De 80-jarige McCain zal de komende week thuis in Arizona moeten herstellen van de operatie. ,,Bedankt Mayo Clinic voor de uitstekende zorg - ik waardeer jullie steun en kijk ernaar uit om weer aan het werk te gaan," tweette McCain zaterdagavond.


  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.