Volledig scherm
Van links naar rechts: Halbe Zijlstra (VVD), Kees van der Staaij (SGP), Arie Slob (ChristenUnie), Mona Kyzer (CDA), Premier Mark Rutte en Jesse Klaver (Groenlinks), woensdag in de Tweede Kamer voor een debat over de aankomende Europese Top. © anp

Steun in Kamer voor sobere opvang vluchtelingen

UpdateAsielzoekers die in Nederland mogen blijven, krijgen een sobere opvang. Ook de bijstandsuitkering kan voor hen op een andere manier worden geregeld. De Tweede Kamer kan zich vinden in voorstellen hiertoe van het kabinet.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

De Kamer praatte woensdag opnieuw urenlang over de grote aantallen vluchtelingen in Nederland in de aanloop naar een top in Brussel donderdag. De commotie liep bij vlagen hoog op waarna Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg de Kamerleden opriep elkaar niet met scheldwoorden te bestoken.

Motie
Dat gebeurde tijdens de vele felle aanvaringen tussen PVV-leider Geert Wilders en de andere fractieleiders. Wilders noemde D66-leider Alexander Pechtold ,,een dikke nul''. CDA en GroenLinks vonden Wilders op zijn beurt een ,,nepfractie en een nepdemocraat''.

De PVV'er verweet de andere partijen opnieuw niet te luisteren naar de miljoenen burgers die volgens hem net als de PVV de grenzen willen sluiten. Alleen de groep Bontes/Van Klaveren is daar ook voor. Een motie van wantrouwen die Wilders opnieuw tegen het kabinet indiende, kreeg alleen steun van deze twee oud-PVV'ers.

Soberheid
Maar de grenzen sluiten is geen oplossing en het kan in de praktijk ook niet, hield VVD-fractieleider Halbe Zijlstra de PVV'er voor. De liberalen hopen dat de sobere voorzieningen mensen afschrikken die geen echte vluchteling zijn. De PvdA vindt soberheid geen doel op zich maar wel nodig om de vele vluchtelingen sneller te kunnen huisvesten. Zij krijgen niet altijd meer een eigen huurwoning maar zullen die moeten delen.

Een groot deel van de oppositie is beducht dat de soberheid leidt tot ongelijkheid en achterstelling van asielzoekers, maar daarvan is volgens de coalitie geen sprake.

Incidenten
Verder zijn er in de Kamer zorgen over incidenten bij asielzoekerscentra waar tegenstanders zich laten gelden. Ook werd woensdag bekend dat er dreigbrieven zijn verstuurd naar gemeenteraadsleden in Rijswijk die instemden met een opvangcentrum. ,,Bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk'', zei premier Mark Rutte.

Rutte wil zich in Brussel sterk maken voor een betere bewaking van de Europese buitengrenzen. Hij vindt het ,,buitengewoon zorgelijk'' dat dit nu niet goed gebeurt. Ook moeten vluchtelingen op speciale locaties worden geschift en meteen verdeeld over de landen.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.