Volledig scherm
© 'Monseigneur Madhatter Photography

Steven (33) aast met een missie op titel Mr. Gay World

Steven van Akelijen (33) uit het Brabantse Roosendaal is breed, heeft een kaalgeschoren kop en is misschien wel de nieuwe Mister Gay World. Niet voor de leuk, maar met een boodschap. Als het aan de cateraar ligt wordt het een stuk makkelijker om als homo vader te worden. ,,Het lukt me niet om in mijn eentje bergen te verzetten, maar wat kiezelsteentjes moet lukken.''

Volledig scherm
© 'Monseigneur Madhatter Photography
Quote

Mijn moeder zei 'een kinderwens is geen geaardheid, maar een keus die je uit liefde maakt. Ik denk dat jij net zo'n lieve moeder wordt als ik'

Steven van Akelijen (33)

Draait zo'n verkiezing niet alleen om een beetje mooi zijn? Jullie doen fotoshoots, hebben een bladkleding- en ondergoedronde...
,,Absoluut niet. Het is misschien een klein beetje met een missverkiezing te vergelijken, maar alle mannen hebben een reden om mee te doen. Oké, er zitten een hoop knappe koppen bij. En ik was vandaag tijdens de fotoshoot blij dat ik me vijf weken lang kapot heb getraind met mijn personal trainer. Verder is het best serieus: we doen in vier à vijf dagen tijd op Malta wel zeven of acht challenges. Zo solliciteren we ook naar de functie Mr. Gay World, door te vertellen wat onze missie is. Dat was voor mij een reden om mee te doen."

Vertel eens over die missie.
,,Ik verloofde me 4,5 jaar geleden en ging werk maken van mijn kinderwens. Je denkt dat er veel opties zijn, maar je komt van een koude kermis thuis. Het is onmogelijk of er is veel geld voor nodig. Dat ben ik toen uit gaan zoeken. Mijn beste vriendin wilde zelfs draagmoeder zijn. Mijn moeder zei 'een kinderwens kent geen geaardheid, afkomst of geslacht, het is een keus die je uit liefde maakt. Ik denk dat jij net zo'n lieve moeder wordt als ik'. Daarom ben ik ervoor gegaan."

Zo te horen is het niet goed afgelopen?
,,Nee. Mijn verloving werd verbroken, mijn beste vriendin ging zelf trouwen en dat zouden rechtszaken betekenen om het kind te erkennen. Ook is een draagmoederschapcontract in Nederland niet rechtsgeldig.''

Hoe voelde dat?
,,Ik was er kapot van. Een week na de bruiloft stierf haar man en mijn beste vriend, wat het onmogelijk maakte om haar nog te vragen om mijn kind te dragen. Na vier jaar lang ellende heb ik het opgegeven - of eigenlijk een plek gegeven. Daarop heb ik een brief geschreven aan mijn ongeboren kind. Ik wilde het van de daken schreeuwen. Nederland is zo tolerant, maar toch kan een homo geen vader worden."

Quote

Ik ben er klaar mee dat ik niet getole­reerd word, terwijl ik net zo allround ben als een ander mens

Steven van Akelijen (33)
Volledig scherm
© 'Monseigneur Madhatter Photography

En dat is precies wat je nu doet, het van de daken schreeuwen?
,,Met mijn deelname aan Mister Gay World krijg ik een podium en wil ik hier nog één keer aandacht voor vragen. Het lukt me niet om in mijn eentje bergen te verzetten, maar wat kiezelsteentjes moet lukken. Ik ben er klaar mee dat wij niet overal geaccepteerd worden, tolerantie is niet voldoende. Ik ben net zo allround als een ander mens. Het is schrikbarend in hoeveel landen de doodstraf staat op homoseksualiteit. Dat irriteert me."

Dus ga je op de catwalk staan?
,,Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat ik mee zou doen, maar nog deze maand wordt er een advies over draagmoederschap uitgebracht aan de Tweede Kamer. Dit is het moment om van me te laten horen."

De finale van Mister Gay World vindt zaterdagavond plaats. Van Akelijen: ,,Ik knok voor de winst!"

  1. Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouwde bunker in bos

    Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouw­de bunker in bos

    Het zag er niet goed uit voor de Amerikaan Jeremiah Button (44) toen hij in 2016 voor de rechter moest verschijnen op beschuldiging van het aanranden van een minderjarig meisje, het bezit van kinderporno en incest. Hij was al eens eerder veroordeeld voor gelijksoortige feiten en wilde niet terug naar de gevangenis. Hij bedacht een ingenieus plan om uit de handen van justitie te blijven. Dat werkte, tot vorige week. Toen ontdekte een jager zijn zelfgebouwde bunker in de bossen van Wisconsin.