Stewardess klapt door extreme turbulentie met trolley tegen plafond

videoEen stewardess van de Bulgaarse chartermaatschappij ALK Airlines is tijdens een vlucht van Kosovo naar Zwitserland gewond geraakt toen ze door extreme turbulentie met haar trolley keihard tegen het vliegtuigplafond klapte. Na de landing van de Boeing 737-300 moesten 10 van de 121 passagiers, onder wie de stewardess, voor behandeling naar het ziekenhuis. 

Kort voor het schokkende incident, dat vermoedelijk werd veroorzaakt door een zogenoemde luchtzak, kondigde de piloot via het luidsprekersysteem aan dat de riemen vast moesten in verband met naderende turbulentie in het luchtruim. De stewardess, die net koude en warme dranken had gereserveerd, besloot met haar karretje alles weer op te halen opdat passagiers de onrustige vlucht zonder problemen zouden doorstaan. Maar het fenomeen diende zich veel eerder aan dan was verwacht. 

Op beelden, gemaakt door passagier Mirjeta Basha, is het effect van de heftige luchtzak goed te zien. Niet alleen klapt de stewardess tijdens de plotselinge val van het toestel met haar trolley tegen het plafond, ook andere passagiers hebben er last van. Zichtbaar is dat, al dan niet hete, vloeistof over stoelen en passagiers spettert en dat een vrouw uit pure doodsangst begint te bidden. Op de achtergrond is, terwijl ook nog gordels breken, geschreeuw hoorbaar. 

Professioneel

Volgens Basha gebeurde het een half uur nadat het vliegtuig - met eindbestemming Basel in Zwitserland - was opgestegen uit de Kosovaarse stad Pristina. ,,De mogelijke overlast was aangekondigd, maar toch ging het mis. De turbulentie duurde, zo bleek naderhand, ongeveer vijf minuten maar het leek veel langer.” Ze heeft alleen maar goede woorden over voor de luchtvaartmaatschappij die zo onaangenaam door het volstrekt normale natuurverschijnsel werd verrast. ,,De piloot en het personeel hebben ons via de intercom persoonlijk en erg professioneel  gerustgesteld en verzekerd dat alles weer snel onder controle zou zijn. Dat bleek zo te zijn.”

Na de landing stonden hulpdiensten klaar om gewonde passagiers bij te staan. Volgens ALK Airlines ging het om in totaal tien lichtgewonden. Sommigen daarvan hadden kneuzingen en brandwonden door de hete drank die door de cabine vloog. De luchtvaartmaatschappij stelt in een verklaring dat iedereen weer in goede gezondheid is. De luchtzak of turbulentie deed zich voor op een hoogte tussen de 7000 en 12.000 meter waar warme, koudere lucht raakt. 

Volledig scherm
De stewardess klapt keihard tegen het cabineplafond. © screenshot YouTube Storyfull
  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.