Volledig scherm
Hopi-masker. © reuters

Stichting koopt Hopi-maskers en geeft ze terug aan Indianen

Een liefdadigheidsorganisatie blijkt maandag Indianenmaskers te hebben gekocht op een omstreden veiling in Parijs om ze terug te geven aan de Hopi- en Apache-Indianen. De Amerikaanse Annenberg Foundation betaalde 385.000 euro voor de maskers en andere voor de Indianen heilige voorwerpen. Dat maakte ze vandaag bekend.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp

Hopi-leider Sam Tenakhongva reageerde opgetogen. Hij hoopt dat anderen hierdoor inzien dat de voorwerpen 'simpelweg niet voor de verkoop zijn'. Volgens de Indianen is verkoop heiligschennis.

De stammen hadden zonder succes geprobeerd de veiling te voorkomen met een rechtszaak. Ook de Verenigde Staten tekenden protest aan.

In april werden al 70 objecten, zoals maskers, verkocht. Dat leidde tot woede onder de Indianen en protesten van hun bondgenoten, onder wie acteur Robert Redford.

Die veiling bracht 930.000 euro op, aldus SI. De advocaat van de indianen, Pierre Servan-Schreiber, kocht toen zelf een masker op de veiling, die hij teruggaf aan de indianenstam.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp
  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.