Stierenrennen Pamplona: drie deelnemers gespietst

videoOp de openingsdag van de beruchte jaarlijkse stierenloop in het Spaanse Pamplona zijn vandaag drie personen gespietst. Een 46-jarige Amerikaan kreeg de hoorn van een stier in zijn nek. Een 23-jarige landgenoot en een 40-jarige Spanjaard werden in hun zij gespietst. 

Twee andere Spanjaarden liepen liepen hoofdletsel op. Het Rode Kruis behandelde nog 48 mensen die lichtere verwondingen hadden opgelopen.

Elk jaar verzamelen duizenden lopers zich in Pamplona om voor stieren uit te rennen in de smalle straatjes van de Spaanse stad, met de stierenarena als eindbestemming. De wat meer risicomijdende bezoekers kijken toe vanaf de balkons.

Het meerennen met de stieren is al sinds eind zestiende eeuw een ‘feestelijk vragen om ongelukken’. Er vallen doorgaans meer dan tweehonderd gewonden bij de stierenrennen. Het grootste deel van de verwondingen wordt veroorzaakt door valpartijen en zijn dan ook meestal niet ernstig. 

Dodelijke slachtoffers

Toch zijn er geregeld dodelijke slachtoffers onder de mensen, vaak omdat ze doorboord worden door de scherpe horens van de stieren. De stieren overleven het stierenrennen nooit: zij worden in de arena gedood in stierengevechten. 

De zogenaamde San Fermínfeesten duren negen dagen en lopen volgende week zondag ten einde. Elke ochtend worden er stieren vrijgelaten. Het evenement ter ere van de heilige Firminius (272-303) trekt jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.