Volledig scherm
De arrestatie van de mannen die veroordeeld zijn voor seksualiteit in Atjeh. © ANP

Stokslagen voor homo's in Atjeh

Twee mannen in het Indonesische Atjeh zijn tot stokslagen veroordeeld wegens hun homoseksualiteit. Een religieus tribunaal dat streng islamitisch recht hanteert, heeft de mannen van 23 en 20 jaar vandaag elk tot 85 stokslagen veroordeeld.

De provincie Atjeh in het noordwesten van Indonesië is de enige in het land waar streng islamitisch recht is ingevoerd. In de rest van het uitgestrekte moslimland is het strafrecht nog steeds gebaseerd op het Nederlandse recht uit het koloniale tijdperk.

Burgerwacht
Het was de eerste keer dat het tribunaal een vonnis velde wegens overtreding van een wet uit 2014 die seks tussen leden van hetzelfde geslacht verbiedt. De twee homo's werden in maart op aanwijzingen van een soort burgerwacht gearresteerd, nadat ze samen een kamer hadden gehuurd. De aanklagers hadden tachtig stokslagen geëist. Mensenrechtenorganisaties eisten de vrijlating van de twee.

Andreas Harsono van de Indonesische afdeling van Human Rights Watch vreest dat het vonnis ook buiten de provincie Atjeh angst aanjaagt onder homoseksuelen. De circa 230 miljoen Indonesische moslims zijn over het algemeen gematigd, maar in delen van het land is islamitisch extremisme sterk in opmars. Afgelopen week verdween de christelijke ex-gouverneur van de hoofdstad Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, twee jaar de cel in wegens godslastering. Hij had commentaar geuit op een vers uit de Koran.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.