Volledig scherm
Archiefbeeld 2010: Een vrouw in Aceh krijgt publiek stokslagen omdat zij voedsel verkocht tijdens de Ramadan. Het slachtoffer van de groepsverkrachting hangt hetzelfde lot boven het hoofd. © REUTERS

Stokslagen voor slachtoffer na groepsverkrachting

Een vrouw uit Aceh, in Indonesië, is vorige week door acht mannen verkracht omdat zij een affaire heeft met een getrouwde man. Het slachtoffer hangt ook nog een afranseling met stokslagen in het openbaar boven hoofd. Het hebben van een affaire is namelijk in strijd met de heersende religieuze wetten.

De vrouw en de 40-jarige getrouwde man werden vorige week woensdag door acht burgerwachten, waaronder ook een 13-jarige jongen, overvallen in haar woning. De man werd vastgebonden en geslagen.

De vrouw werd vervolgens door alle mannen een voor een verkracht. Daarna werden de twee overgoten met rioolwater en meegenomen naar de sharia-politie, ook wel Wilayatul Hisbah (WH) genoemd.

Verkrachting maakt geen verschil
'We willen dat het stel in het openbaar stokslagen krijgt, want ze hebben de religieuze wetten over seksuele relaties overtreden,' aldus Ibrahim Latif, hoofd van het sharia-kantoor in de nabijgelegen plaats Langsa.

Het feit dat de vrouw meerdere malen verkracht is, zou volgens Latif niet mee moeten wegen tijdens het bepalen van de straf voor de religieuze misdaad die zij heeft gepleegd, zo meldt The Jakarta Globe op de website.

'Ze moeten stokslagen krijgen als een vorm van gerechtigheid, omdat de verkrachters ook vervolgd zullen worden, maar volgens het gewone strafrecht. Daarbij hebben ze toegegeven meerdere malen seks te hebben gehad, terwijl de man getrouwd is en vijf kinderen heeft,' redeneert Latif.

Drie arrestaties
De lokale politie heeft nog niet gereageerd op de incidenten. Volgens de sharia-wetgeving zouden de man en vrouw ieder tot negen stokslagen kunnen krijgen. De verkrachters hangt dezelfde straf boven het hoofd als zij ook worden veroordeeld voor het overtreden van religieuze wetten.

Drie van de acht mannen, waaronder de 13-jarige jongen, zijn gearresteerd door de politie. De vijf anderen worden nog gezocht. Ze worden aangeklaagd voor de groepsverkrachting.

Strafeis gesteund
Een woordvoerder van Nahdlatul Ulama (NU), de grootste islamitische organisatie in Indonesië, heeft laten weten de strafeis voor stokslagen te steunen. Wel vindt hij dat de verkrachters naast de sharia-wetgeving ook strafrechtelijk vervolgd moeten worden voor hun misdaden.

Een vertegenwoordiger van NU roept mensen op om niet zelf het recht in eigen hand te nemen en het handhaven van de sharia-wetgeving in handen van de sharia-politie te laten. Hij sprak van een ongewenste toename aan groepsgeweld in Aceh tegen mensen die de sharia-wetten zouden overtreden.

Straf na groepskverkrachting kan niet
Arimbi Heroepoetri van het National Commission on Violence against Women (Komnas Perempuan) vertelt dat het verschil tussen verkrachtig en overspel heel duidelijk zou moeten worden gemaakt. 'En de wetgevers moeten begrijpen dat een vrouw als gevolg van een groepsverkrachtig getraumatiseerd zal zijn. De verkrachting en de gevolgen daarvan zouden de eerste prioriteit moeten hebben.'

'Seksuele mishandeling is een urgent probleem, dat niet te lang onopgelost kan blijven.' Volgens haar heeft een slachtoffer heling nodig en geen straf. 'Ze kan niet veroordeeld worden tot stokslagen vlak nadat ze is vekracht door acht mannen.'