Luchtfoto van Schiphol Centrum.
Volledig scherm
PREMIUM
Luchtfoto van Schiphol Centrum. © ANP

'Stop met vliegen in Europa, onze planeet heeft ook rechten'

InterviewVliegen binnen Europa, dat moet afgelopen zijn. Het lijkt vloeken in de kerk, zeker nu miljoenen Nederlanders met het vliegtuig op vakantie gaan. ,,Maar onze planeet heeft ook rechten’’, zegt Jan Mertens (53).

CV Jan Mertens
Geboren: Hoogstraten (België), 1965
Functie: Werkzaam voor de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling
Voorzitter van Groen Leuven
Actief bij denktank Oikos

Miljoenen mensen verdringen elkaar dagelijks op vliegvelden. Voor een zakenvlucht, voor vakantie, voor familiebezoek. De luchtvaartindustrie kraakt in zijn voegen. Elke dag melden zich meer reizigers. Vooral de vluchten in Europa zijn populair. Voor een habbekrats liggen bestemmingen binnen handbereik. Jan Mertens volgt de groei met pijn in het hart, want al dat gevlieg is een zware last voor het milieu. De politicus van Groen in België - hij is voorzitter van de afdeling Leuven - pleit daarom voor harde maatregelen: het sterk ontmoedigen van vliegen binnen Europa, liefst ermee stoppen. ,,Onze voetafdruk op onze planeet is veel te groot”, zegt Mertens, werkzaam voor de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling en actief bij denktank Oikos.

 1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

  Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

  Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”
 2. Burgemeester smeekt Minneapolis na rellen en branden: Alsjeblieft, verlaat het gebied
  Video

  Burgemees­ter smeekt Minneapo­lis na rellen en branden: Alsje­blieft, verlaat het gebied

  Een grootschalige demonstratie in de Amerikaanse stad Minneapolis na het overlijden van een ongewapende zwarte man, is in de nacht van woensdag op donderdag enorm uit de hand gelopen. Tal van winkels zijn geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau is belaagd door een woedende menigte. In ieder geval één relschopper is overleden. De burgemeester van de stad doet een emotionele oproep aan alle betrokkenen. ,,Verlaat het gebied.”