Archieffoto van de fakkelwake in Amsterdam. Jaarlijks worden op 8 december de slachtoffers van de decembermoorden in Paramaribo herdacht.
Volledig scherm
Archieffoto van de fakkelwake in Amsterdam. Jaarlijks worden op 8 december de slachtoffers van de decembermoorden in Paramaribo herdacht. © ANP

Strafproces decembermoorden blijft geschorst

Het strafproces over de decembermoorden blijft geschorst, omdat nog niet bekend is wanneer de Surinaamse regering een Constitutioneel Hof zal instellen. De zitting van de krijgsraad van woensdag in Paramaribo heeft geen nieuwe ontwikkelingen in het proces gebracht. Ook is geen nieuwe zittingsdatum bekendgemaakt.

Voor de nabestaanden is dit resultaat teleurstellend. Ze hadden gehoopt dat er 7 maanden na de laatste zitting nieuwe inzichten zouden zijn bij het Openbaar Ministerie. 'Met dit verloop is niemand gediend; de nabestaanden niet maar ook de verdachten niet'', zei Sunil Oemrawsingh na afloop van de zitting. Hij is een neef van wetenschapper Sugrim Oemrawsingh, een van de slachtoffers van de moordpartij.

In het proces over de decembermoorden staan president Desi Bouterse en 21 andere verdachten terecht wegens verdenking van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982.

Het strafproces is in een impasse beland sinds het Surinaamse parlement in april de omstreden amnestiewet aannam. Deze wet regelt dat alle betrokkenen bij de 8 decembermoorden amnestie krijgen en dus niet gestraft worden. De rechter heeft het proces geschorst omdat eerst duidelijk moet worden of de amnestiewet in strijd is met de grondwet. De instantie die daar een uitspraak over kan doen, is een Constitutioneel Hof. Het probleem is echter dat zo'n hof in Suriname nog niet bestaat.

De verwachting was dat het OM in de zitting van woensdag bekend zou maken wanneer dat Constitutioneel Hof er wel komt. Die duidelijkheid bleef echter uit. 'Ik heb wel begrepen dat de instelling en bemensing van dit orgaan binnenkort een feit zullen zijn'', antwoordde Roy Elgin die als auditeur-militair het Openbaar Ministerie vertegenwoordigt.

De advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse, Irvin Kanhai, gaf tijdens de zitting aan dat hij het nieuwe lid van de krijsgraad, rechter Suzanne Chu, wil wraken. Hij heeft er geen vertrouwen in dat zij zich onafhankelijk zal opstellen. Het kwam echter niet tot een wraking omdat zo'n juridische actie in deze zitting niet mogelijk is. Chu is als nieuw lid van de krijgsraad benoemd om de opengevallen plaats in te vullen die was ontstaan door pensionering van haar voorganger.

  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.