Volledig scherm
Rook stijgt op uit gebouwen in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Inzetje: Floortje Dessing op een foto vier dagen geleden. © AFP/Twitter Floortje Dessing

Strijd Jemen laait plotseling op, Floortje Dessing ondergedoken in hoofdstad

De burgeroorlog in Jemen is opgelaaid. Het hele weekend vinden in en rond hoofdstad Sanaa bombardementen plaats door de coalitie onder aanvoering van Saoedi-Arabië. Tegelijk zouden door Iran gesteunde Houthi-rebellen terugslaan met tanks en mortieren. Volgens het Rode kruis zijn de laatste dagen tientallen doden en gewonden gevallen. En presentatrice Floortje Dessing zit er middenin.

De bombardementen zouden bedoeld zijn als steun aan de voormalig president Ali Abdullah Saleh. Hij heeft zaterdag plotseling gebroken met de Houthi-rebellen die tot voor kort hem steunden en deed totaal onverwacht een handreiking naar de Saoedies, de aartsvijanden van de Iraniërs. Het zou te maken hebben met een poging van Houthi’s om een door de manschappen van Saleh beheerde moskee te bezetten. Op beelden op sociale media is te zien hoe de Houthi’s worden verjaagd. Daarna sloeg de vlam in de pan.

Lees door onder de tweet.

Slachtoffers

Inmiddels wordt er in de hoofdstad al vijf dagen heftig gevochten. Daarbij wordt melding gemaakt van vele slachtoffers, onder wie kinderen. Het internationale hulpprogramma vanwege de hongersnood in het door oorlog geteisterde Jemen ligt nagenoeg stil. Internationale hulporganisaties zijn bezig hun mensen terug te halen uit Sanaa dat nu onder vuur ligt.

In Jemen is al drie jaar een oorlog aan de gang. Die heeft geleid tot een hongersnood en cholera. Op de achtergrond van het gevecht tussen de partijen speelt het gevecht om regionale overwicht tussen soennieten (Saoedi-Arabië) en sjiieten (Iran). De laatste officiële regering van het land heeft de steun van de internationale gemeenschap en een door de Saoedies geleide strijdmacht. De rebellen hebben de steun van Iraanse milities. 

Floortje Dessing

Het plaatsvervangend hoofd van het Internationale Rode kruis sprak op Twitter van 'hoorbaar geweervuur en rookwolken'. Een team van het Nederlandse Rode Kruis zit vast in oorlogsgebied in Jemen. ,,We schuilen al anderhalve dag in een schuilkelder voor de gevechten'', meldt een teamlid en woordvoerder van de hulporganisatie.

Ook presentatrice Floortje Dessing, die in het land is voor opnames van Floortje naar het einde van de wereld, zit er ondergedoken. De ambassadrice van het Rode Kruis reisde mee onder de vlag van het de hulporganisatie. 'Here we go. Wish me luck', twitterde Dessing bij haar vertrek uit Nederland. Het team zal zo snel mogelijk het land proberen te verlaten, maar de veiligheid staat dat op dit moment niet toe. 

Schuilkelder

De schuilkelder in de hoofdstad Sanaa waar Dessing vertoeft, wordt beheerd door het Internationale Rode Kruis. Medewerkers proberen in Jemen onder meer brandstof te regelen waardoor waterpompen weer kunnen werken.

Jemen, op het Arabisch Schiereiland, is al ruim twee jaar het toneel van oorlogsgeweld en volgens het Rode Kruis hebben bijna tien miljoen mensen dringend behoefte aan schoon drinkwater, eten en medische zorg.

Hulp

Het Rode Kruis opende afgelopen week Giro 7244 om de slachtoffers van de oorlog de levensreddende hulp te kunnen bieden die ze nodig hebben. Er zijn inmiddels tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen door de gevechten in Sanaa de afgelopen dagen.

Het Rode Kruis helpt de ziekenhuizen met het behandelen van de gewonden en het bergen van de doden. Door de blokkade verslechterde de situatie snel. Daardoor zijn veel mensen verstoken van eten, schoon drinkwater en medische hulp. Het aantal cholerabesmettingen en andere ziektes neemt weer toe. Tot nu toe zijn er al bijna een miljoen potentiële cholerabesmettingen. Ook is difterie uitgebroken. In totaal hebben van de 27 miljoen Jemenieten 10 miljoen mensen acuut hulp nodig.

Het Rode Kruis roept de strijdende partijen daarnaast op burgerdoelen te sparen en gewonden mensen te mogen evacueren en behandelen. ,,Dit is een zaak van leven en dood'', aldus Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels. Stoffels houdt een blog bij vanuit de schuilkelder. ,,Ondertussen hebben we geen idee hoe lang we in deze kelder zullen moeten verblijven. Terwijl ik weet dat er buiten onze poort mensen zijn die keihard hulp nodig hebben. Dat geeft me een machteloos gevoel.''

 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.
 3. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

  Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

  Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.