Volledig scherm
© Priyas Shakti

Stripverhaal ingezet tegen seksueel geweld in India

Een stripboek over een meisje dat een groepsverkrachting doorstaat moet jongeren in India voorlichten over seksueel geweld. Dat berichtte de BBC.

Volledig scherm
© Priyas Shakti

De makers van het beeldverhaal hopen zo een bijdrage te leveren aan een cultuuromslag in India, waar gemiddeld iedere 21 minuten aangifte wordt gedaan van een verkrachting. Het stripverhaal Priya's Shakti is gericht op tieners en jonge volwassenen en kan online worden gelezen.

Een van de bedenkers van de strip kreeg naar eigen zeggen inspiratie tijdens de massale protesten die in 2012 uitbraken nadat een jonge vrouw in een bus was verkracht en dodelijk mishandeld. 'Ik sprak met een agent die iets zei wat ik erg verrassend vond. Hij zei: Geen goed meisje loopt 's nachts alleen rond', aldus bedenker Ram Devineni.

Weinig steun
Volgens Devineni krijgen verkrachtingsslachtoffers in India vaak maar weinig steun van de autoriteiten en hun familie. Die elementen komen terug in de strip: titelkarakter Priya wordt uit huis verbannen na een verkrachting. De god Shiva wordt daarop zo boos dat hij besluit dat de mensheid zich niet langer mag voortplanten.

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
  2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.