Volledig scherm
De studentendoop ging door in een blokhut. © RV

Student (20) overleden na uit de hand gelopen ontgroening

De 20-jarige student Sanda G. uit het Belgische Edegem die in coma lag na een uit de hand gelopen ontgroening van een studentenvereniging, is vandaag overleden. Dat bevestigt Koen Metsu, burgemeester van Edegem.

De student van de KU Leuven belandde in een coma nadat hij drie liter visolie moest drinken tijdens zijn ontgroening bij studentenvereniging Reuzegom. Dat leidde tot een enorm hoog percentage aan zout in zijn bloed, wat mogelijk tot een hartstilstand leidde. De student raakte in coma, maar kwam daar niet meer uit. Officieel is de doodsoorzaak nog onbekend en wordt onderzocht.

Ook raakte hij ernstig onderkoeld doordat hij naakt buiten moest zitten en koud water over zich heen kreeg. Toen hij op de spoedeisende hulp aankwam, was zijn lichaamstemperatuur nog maar 28 graden. Bij een gezond persoon bedraagt de lichaamstemperatuur 35 tot 37 graden. 

Twee andere studenten die dezelfde ontgroening ondergingen, moesten ook naar het ziekenhuis. 

Leden verhoord

Het parket van Turnhout heeft vijf leden van Reuzegom verhoord. Het gaat om de zogenoemde doopmeesters en de organisatoren van de doop. Op onopzettelijke doding staan in België celstraffen tot twee jaar. Als er nog verzwarende omstandigheden aan het dossier toegevoegd worden, kunnen die straffen oplopen.