Succesje voor verdachten aanslag Brussel nadat ze weglopen uit rechtszaak: ‘satanische muziek’ uitgezet
Vijf mannen die terechtstaan voor de aanslagen in Brussel van 2016 willen de rechtszaak niet langer bijwonen. Ze hebben vanmorgen de rechtszaal verlaten uit protest tegen de volgens hen onmenselijk strenge veiligheidsmaatregelen. De zaak werd kort geschorst en vanmiddag weer hervat nadat de rechtbank erop had aangedrongen de maatregelen aan te passen. Bij twee eerdere zittingen protesteerden de verdachten ook al.
De mannen staan terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen van 22 maart 2016 op de nationale luchthaven bij Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel. Daar kwamen in totaal 32 mensen bij om het leven. Ongeveer 340 mensen raakten gewond.
Deze week, 5,5 jaar na dato, is de inhoudelijke behandeling begonnen in het voormalige Navo-hoofdkwartier in Brussel. Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam, Sofien Ayari en Ali El Haddad Asufi storen zich vooral aan de manier waarop ze dagelijks worden overgebracht van de gevangenis naar het gerechtsgebouw. Ze worden dan geblinddoekt en krijgen harde muziek te horen om hen te desoriënteren. Het zou om hardrock gaan.
,,Ze vernederen ons elke dag”, klaagde El Haddad Asufi bij aanvang van de zitting vanochtend. ,,Er hangt zelfs een camera boven ons toilet hier.” De verdediging beklaagde zich dinsdag officieel bij de Vlaamse justitieminister Vincent Van Quickenborne. Maar die zou niet van plan zijn de veiligheidsmaatregelen te schrappen.
Daar is na het opstappen van de verdachten verandering in gekomen. De ‘satanische muziek’ wordt uitgezet, nadat vanmorgen de voorzitter van het Brusselse Assisenhof had aangedrongen op aanpassingen. Als het aan haar ligt worden andere veiligheidsmaatregelen ook afgeschaald. ,,Dit is al een begin.”
‘Slachtoffer van wraak’
Eergisteren, tijdens de eerste zitting, vroegen de verdachten ook al om aandacht voor hun rechten. Abrini, bekend als ‘de man met het hoedje’ voelt zich ‘al zeven jaar het slachtoffer van wraak’ en klaagt over de manier waarop hij opgesloten en getransporteerd wordt. ,,Bij elk gevangenistransport word ik vernederd.”
Daarnaast wordt hij dagelijks naakt gefouilleerd, waarbij zijn anus wordt geïnspecteerd. Abrini weigerde nog langer vragen te beantwoorden van de rechtbank als zijn omstandigheden niet zouden verbeteren. Advocaten vroegen om schorsing van de zaak, zodat het Openbaar Ministerie allereerst de omstandigheden kon verbeteren. Maar dat werd afgewezen.
Rechtszaak uitgesteld
Een paar maanden terug werd het proces wél uitgesteld, nadat de verdachten bezwaar maakten tegen de glazen kooien waarin ze in de rechtbank moesten plaatsnemen. Die waren ‘stigmatiserend en belemmerden het contact met de beklaagden', aldus de advocaten. Het lukte de rechtbank niet om de glazen hokjes voor de zittingsdatum van 10 oktober te vervangen, waardoor het proces werd verdaagd tot 5 december. Dit keer met een glazen afscheiding. September vorig jaar werd het proces ook al eens uitgesteld. Toen vanwege corona. Naar verwachting duurt de rechtszaak zo'n zes tot negen maanden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nul hits in Nederland, maar concert binnen no-time uitverkocht: wie is deze zangeres?
De Amerikaanse Sabrina Carpenter (23) heeft vrijdagochtend binnen no time haar concert in Amsterdam uitverkocht. En dat terwijl ze in ons land nog nooit een hit heeft gehad. Wie is deze zangeres en waar kun je haar van kennen? -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Proces aanslagen Brussel roept debat op over glazen boxen: ‘Verdachten als beesten in kooi’
In Brussel vindt vandaag de inleidende zitting plaats van het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. De zitting wordt vandaag vooral beheerst door een discussie over de boxen waarin de verdachten moeten plaatsnemen. Als de boxen moeten worden aangepast, zal de start van het proces waarschijnlijk worden uitgesteld. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Tienermeisje gedood door haai in rivier Australië: ‘Ze wilde zwemmen met een groep dolfijnen’
Een 16-jarig meisje is zaterdag overleden in West-Australië nadat ze was aangevallen door een haai tijdens het zwemmen in de Swan-rivier. Dat melden de lokale autoriteiten. Het is de eerste fatale haaiaanval in die rivier sinds het overlijden van een jongetje in 1923.
-
Eén miljoen Congolezen luisteren naar vredestaal paus Franciscus
Een openluchtmis in de Congolese hoofdstad Kinshasa waar meer dan één miljoen mensen op afkwamen. Om te luisteren naar één man: paus Franciscus. Hij riep op tot verzoening in het door geweld geteisterde land. -
-
-
Met video
FBI vindt geen geheime documenten in strandhuis van president Joe Biden
De FBI is woensdagochtend het strandhuis van de Amerikaanse president Joe Biden binnengevallen. De inval in Rehoboth Beach (Delaware) is onderdeel van een onderzoek naar geheime documenten. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.