Sumatraanse neushoorn uitgestorven in Maleisië: Iman (25) geveld door kanker

videoOp het eiland Borneo is vandaag de laatste Sumatraanse neushoorn gestorven. De naar verluidt 25-jarige Iman stierf door een shock in haar systeem als gevolg van tumoren in de baarmoeder. Met de dood van de neushoornkoe is de soort, de kleinste van de vijf op aarde, nu volledig uitgestorven in Maleisië.

De Sumatraanse neushoorn werd in 2015 al uitgestorven verklaard in het wild. Iman was het laatste exemplaar dat sinds haar vangst in 2014 nog leefde in het Tabin natuurreservaat in het oosten van de staat Sabah. Daar stierf in mei dit jaar de ongeveer 30 jaar oude Tam, het laatste mannetje dat in 2008 werd gevangen. Een andere neushoornkoe stierf in 2017 ook in gevangenschap.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Iman. © borneorhinoalliance.org

Volgens afdelingsdirecteur Augustine Tuuga leed Iman aanzienlijke pijn door de groeiende druk van de tumoren op haar blaas maar kwam haar dood eerder dan verwacht. “Ondanks dat we wisten dat dit vroeg of laat zou gebeuren, zijn we erg bedroefd over dit nieuws,” zei minister van Milieu Christina Liew.

Iman ontsnapte de afgelopen jaren volgens haar verschillende keren aan de dood na plotseling en massaal bloedverlies maar kwam er telkens weer bovenop dankzij kordaat optreden van rangers. Die namen eicellen bij haar af voor kunstmatige bevruchting bij neushoornkoeien in Indonesië. Dit om uitsterven van de soort te voorkomen maar dat mislukte. 

Twee hoorns

De Sumatra-neushoorn is de kleinste van de neushoornsoorten en de enige Aziatische met twee hoorns. De soort zwierf ooit door Azië tot India, maar het aantal is drastisch gekrompen door ontbossing en stroperij. De WWF-conservatiegroep schat dat er nog ongeveer 80 over zijn, voornamelijk in het wild levende dieren in Sumatra en Borneo.

Volledig scherm
Tam, de laatste Sumatraanse neushoorn van Maleisië, stierf in mei op hoge leeftijd. © Sabah Wildife department