Volledig scherm
President Desi Bouterse van Suriname liet via zijn woordvoerder weten dat er mogelijk een tramverbinding in Suriname komt. © ANP

Suriname krijgt mogelijk eerste tramverbinding

Het ziet er naar uit dat reizigers in Suriname in de toekomst zonder files van de hoofdstad Paramaribo richting het district Para in het zuiden kunnen reizen. Uit een studie van het Nederlandse bedrijf Strukton blijkt dat een dubbelspoors tramverbinding haalbaar is tussen de hoofdstad en het 35 kilometer zuidelijk gelegen dorp Onverwacht.

Dat heeft Eddy Jozefzoon, adviseur van president Desi Bouterse, gezegd. Hij houdt nog een kleine slag om de arm omdat de regering nog enkele knelpunten moet bespreken, maar de verwachting is dat Bouterse eind volgende week definitief bekendmaakt dat de tram er gaat komen. Het zou de eerste tramverbinding worden in het land.

Kosten
Jozefzoon wil nog geen informatie geven over de kosten, planning of andere technische details van het plan. Ook Strukton wil daarmee wachten tot Bouterse het plan presenteert.

Toen Bouterse zijn plan voor een tram in september aankondigde, zei hij het voor de verkiezingen van mei 2015 te willen realiseren. De regering zal via een openbare aanbesteding bepalen welk bedrijf het prestigeproject mag uitvoeren.

Spoorlijn
Het is niet de eerste keer dat er een spoorverbinding tussen Paramaribo en Onverwacht komt. Tot halverwege de jaren 80 was het dorp een treinhalte aan de Lawaspoorweg die door de Nederlanders tussen 1903 en 1912 werd aangelegd. Deze spoorlijn was voor het vervoer van goud en passagiers vanuit het achterland. Alleen een verroeste locomotief uit die tijd is nu nog steeds te zien in Onverwacht.

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.