Volledig scherm
Schietpartij in Vorst: de woning in de Driesstraat © Photo News

Sven Mary wil vrijspraak terrorist Abdeslam om taalblunder

De Belgische advocaat Sven Mary wil vrijspraak voor terrorismeverdachte Salah Abdeslam, omdat er tijdens de aanstelling van een onderzoeksrechter inbreuk zou zijn gepleegd op de Belgische taalwetgeving. Het onderzoek zou daarom nietig zijn en de enige nog levende verdachte van de aanslagen in Parijs zou vrijuit moeten gaan. Abdeslam is inmiddels weer overgebracht naar een zwaarbewaakte gevangenis bij Parijs. 

De taalblunder gebeurde volgens de advocaat van Abdeslam toen een onderzoeksrechter moest worden aangesteld voor de schietpartij bij Vorst, waarvoor Abdeslam in België terechtstaat. De vordering werd alleen opgesteld in het Frans, de aangestelde magistraal was aanvankelijk Nederlandstalig. Die heeft vervolgens wel in het Frans de beslissing genomen om een Franstalige gespecialiseerde onderzoeksrechter aan te wijzen. 

Volgens Mary is dat een inbreuk op de wetgeving op het taalgebruik in rechtszaken en zou invloed hebben gehad op de strafvordering tegen Abdeslam. Mary zegt niet op te staan voor Abdeslam uit egoïstische overwegingen, maar voor diens lot. ,,Salah Abdeslam is een soort stoïcijn'', zei Mary. ,,Hij is een stoïcijn in de zin dat hij zijn lot aanvaardt omdat hij denkt dat het in handen van Allah ligt. Maar er valt wel één en ander te zeggen over de procedure, het recht en de feiten.''

Psychische schok voor agent

Een Belgische agent die betrokken was bij de huiszoeking in Vorst is nog niet opnieuw aan het werk gegaan door de zware psychische schok die hij heeft opgelopen tijdens de inval, meldde zijn advocaat Laeila Toomi vandaag.

,,Mijn cliënt is voor het leven getekend, net als zovele anderen'', pleitte advocaat Toomi. De politieman die zij bijstaat maakte deel uit van de ploeg Franse en Belgische agenten die in maart 2016 een huiszoeking wilde uitvoeren in de flat in de Driesstraat in Vorst. De agenten hadden het vermoeden dat de flat niet langer bewoond was, maar stootten op zwaarbewapende tegenstand van drie terroristen, waaronder Abdeslam, in de flat. Hij zat daar verscholen omdat hij door justitie werd gezocht vanwege de grote aanslag in Parijs. Daar had ook Abdeslam zichzelf willen opblazen, maar zijn bomvest weigerde. 

Drie agenten stonden vlak bij de deur van de flat toen vanuit het appartement het vuur op hen werd geopend. De cliënt van Toomi stond verder van de deur en trok zich - net als zijn collega's - meteen terug. Eenmaal op straat riep de man versterking op, intussen beschermde hij een gewonde Franse collega.

Zelfmoordneigingen

,,Hij heeft geprobeerd weer aan het werk te gaan, maar dat is niet gelukt'', zei Toomi. ,,Volgens de psychiater heeft hij een zware psychische schok opgelopen door de schietpartij en lijdt hij aan posttraumatische stress. Hij slaapt slecht, vertoont een gebrek aan initiatief en heeft zelfmoordneigingen. Hij is nog minstens tot maart 2018 arbeidsongeschikt.''

Bij het vuurgevecht kwam één verdachte, Mohamed Belkaïd, om. Drie agenten raakten gewond. Abdeslam wist te vluchten, maar werd enkele dagen later alsnog aangehouden.

Volledig scherm
Salah Abdeslam op een eerdere portretfoto en hoe hij er nu uitziet. © BELGA
Volledig scherm
Een rechtbanktekening van Abdeslam tijdens de eerste dag van zijn proces. © AFP

Dit moet u weten over Salah Abdeslam