Volledig scherm
Amal Hussain © TYLER HICKS/The New York Times

Symbool voor lijden in Jemen overleden

De foto van Amal (7) groeide vorige week uit tot een symbool voor het lijden van 2 miljoen ondervoede kinderen in Jemen. Vandaag is ze overleden, maakte haar  familie bekend.

Publicatie van het hartverscheurende portret van het uitgemergelde kind leidde tot veel medeleven in de Verenigde Staten. Lezers van The New York Times wilden geld overmaken naar haar familie om Amal te redden. Dat kwam te laat. Om plaats te maken voor andere patiëntjes was het meisje uit het ziekenhuis van Aslam, een kleine 100 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Sana, overgebracht naar een hut in het vluchtelingenkamp. Na drie dagen overleed Amal aan cholera in onderkomen van stro en plastic. ,,Dit was een kind dat leed aan ziekte en gedwongen verhuizing”, aldus een arts. 

Quote

Mijn hart is gebroken. Amal lachte altijd

Moeder Mariam Ali

De familie was afkomstig uit een bergdorp dat werd gebombardeerd door de coalitie die wordt geleid door Saoedi-Arabië.  ,,Mijn hart is gebroken. Amal lachte altijd. Nu ben ik bezorgd om mijn andere kinderen”, aldus moeder Mariam Ali in een telefoongesprek met The New York Times. Fotograaf Tyler Hicks zei dat het moeilijk maar ook belangrijk was geweest het doodzieke meisje te fotograferen.  ,,Ze was een symbool voor hoe erg de ondervoeding en kindersterfte in Jemen zijn geworden.”

Bombardementen

In het straatarme Arabische land woedt sinds 2015 een oorlog tussen regeringstroepen (gesteund door Saoedi-Arabië) en opstandelingen gesteund door Iran. Door blokkades van havens en onophoudelijke bombardementen bedreigt de honger nu zo’n 14 miljoen mensen, ongeveer de helft van de bevolking, zo waarschuwde vorige week nog de Verenigde Naties.

Quote

Ze was een symbool voor hoe erg de ondervoe­ding en kinder­sterf­te in Jemen zijn geworden

Fotograaf Tyler Hicks

De oorlog in Jemen en de rol van Saoedi-Arabië heeft nieuwe aandacht gekregen door de moord op de Saoedische dissident Jamal Khashoggi en de link met kroonprins Mohammed bin Salman. Hij wordt ook gezien als de drijvende kracht achter de Saoedische offensieven. Vorige week hebben diverse westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, de Saoedi’s opgeroepen tot een staakt-het-vuren.