Volledig scherm
Slachtoffers van de vermeende gasaanval worden begraven. © reuters

'Syrië geeft VN toestemming voor onderzoek mogelijke gasaanval'

Syrië zal onderzoekers van de Verenigde Naties toestaan om Jobar, de rebellenwijk in Damascus waar woensdag een vermoedelijke gifgasaanval plaatsvond, te bezoeken. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zaterdagavond gezegd.

De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif beweert volgens het Franse persbureau AFP dat hij gesproken heeft met zijn Syrische ambtsgenoot, Walid Muallem. Die zou hem gezegd hebben dat de Syrische regering zal meewerken met de VN-missie om de juiste context te creëren om 'de plaatsen waar terroristische groepen aanvallen met chemische wapens uitgevoerd hebben' te bezoeken. 'We zijn momenteel aan het praten met de VN om het bezoek voor te bereiden.'

Vanochtend is de hoge VN-diplomaat Angela Kane in Damascus aangekomen. Zij ging er de regering te vragen de plaatsen van de vermoede gifgasaanval voor onderzoek open te stellen, wat nu dus wellicht gaat gebeuren. De VN-veiligheidsraad vroeg eerder al aan secretaris-generaal Ban Ki-moon ervoor te zorgen dat de VN-wapeninspecteurs die al in Syrië waren, ook deze zaak gaan onderzoeken.

Beschuldigingen
Afgelopen woensdag zou een gifgasaanval uitgevoerd zijn in rebellengebied aan de oostrand van Damascus. De rebellen beschuldigen het regime ervan Jobar en aangrenzende plaatsen met chemische wapens te hebben bestookt.

Het regime-Assad beschuldigt de rebellen van de aanval. Eerder vandaag liet de staatstelevisie weten dat Syrische militairen, die in een buitenwijk van Damascus tegen rebellen vechten, op chemische substanties gestuit zijn die verstikkend werken. De stof zou in tunnels liggen die rebellen hebben gegraven in Jobar.

Maar ook Frankrijk beschuldigt de Syrische regering ervan verantwoordelijk te zijn. 'Alles wijst erop dat Damascus de slachting met chemische wapens pleegde en dat het regime van Bashar al-Assad daar achter zat'', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vandaag in het Palestijnse Ramallah.