Volledig scherm
De IL-20 werd neergeschoten door een afweersysteem dat Rusland zelf aan Syrië verkocht. © REUTERS

Syrië haalt Russisch spionagetoestel neer tijdens aanval Israël

Een Russisch militair vliegtuig is bij of boven Syrië door het Syrische leger uit de lucht gehaald. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten. Syrië is een bondgenoot van Moskou. Alle vijftien inzittenden van de Ilyushin-20 kwamen om.

Hans de Vreij on Twitter

Russisch 'spionage'-vliegtuig Il-20 neergehaald voor de Syrische kust bij Latakia. 14 man aan boord. 'Gebeurde tijdens Israëlische luchtaanval op doelen bij Latakia', zegt TASS. Amerikaanse nieuwsbronnen: 'foutje' Syrische luchtafweer https://t.co/teUVw9FYUP

Het toestel verdween gisteren boven de Middellandse Zee, meldde het Russische persbureau Tass op basis van bronnen binnen Defensie. Het legervliegtuig was naar verluidt op de weg terug naar luchtmachtbasis Khmeimim, zo'n 35 kilometer buiten de Syrische kust.

Volgens de Russen verdween het vliegtuig van de radar tijdens een Israëlische aanval met F-16's op Syrische doelen.  Naar nu blijkt werd de IL-20 neergeschoten door een afweersysteem dat Rusland zelf aan Syrië verkocht, aldus de bron. Het commando van Khmeimim, nabij de stad Latakia, zette een reddingsoperatie op poten. Alle inzittenden kwamen echter om het leven.

'Opzettelijke provocatie'

Moskou legt de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van het spionagevliegtuig, dat bezig was met een verkenningsmissie, bij Israël. Het ministerie van Defensie spreekt van een 'opzettelijke provocatie'. Jeruzalem zou de luchtleiding pas één minuut vóór de F-16-aanval hebben gewaarschuwd.

De Russen waarschuwden dat de 'de vijandige acties' van Israël niet zonder gevolgen zullen blijven. Rusland riep de Israëlische ambassadeur op het matje en de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe besprak de kwestie met zijn Israëlische ambtgenoot Avigdor Lieberman.

De Israëlische luchtmacht liet via Twitter weten het te betreuren dat de vijftien inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen. In de tweet legde Israël alle verantwoordelijkheid voor het incident bij het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.