Volledig scherm
De Deense minister van Buitenlandse Zaken staat de pers te woord over de Syrische containers met chemische stoffen op een Deens vrachtschip. © reuters

Syrië mist deadline 'chemische wapens'

Het gaat Syrië niet lukken om, zoals afgesproken, voor 30 juni alle chemische wapens van het land te vernietigen. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon in een brief aan de Veiligheidsraad laten weten.

Hij dringt er bij de Syrische regering op aan om het resterende deel van de chemische wapens, nog zo'n 7 procent van 1300 ton, zo snel mogelijk te vernietigen. 'Zoals de autoriteiten hebben beloofd.'

De Syrische president Bashar al-Assad zegde vorig jaar toe om alle chemische wapens van de hand te doen, nadat honderden mensen om het leven waren gekomen na een aanval met het gifgas sarin bij Damascus. Met die toezegging voorkwam hij dat de VS militair ingreep in Syrië.

Ban uitte ook zijn bezorgdheid over beschuldigingen dat chloorgas is gebruikt bij recente gevechten in Syrië en riep alle partijen in het conflict op om mee te werken aan een onderzoek, gestart door de wereldwijde chemische wapens waakhond.