Volledig scherm
Archiefbeeld: Een strijder vecht tegen het regime van Assad © afp

Syriëganger uit Almere op de foto met afgehakte hoofden

Afgelopen weekeinde zijn opnieuw gruwelijke foto's opgedoken op internet van de Nederlandse jihadstrijder Khalid K. uit Almere. K., die van Irakese komaf is, zit met een bebloed mes gehurkt achter vijf afgehakte hoofden.

 
K. (37) woonde voor zijn vertrek naar Syrië, ruim tien jaar in Nederland. Hij had een uitkering, was volledig arbeidsongeschikt en slikte medicijnen tegen claustrofobie en schizofrenie

Half februari kwam K. ook al in beeld met een afgesneden hoofd. Problematisch met dergelijke beelden, en filmpjes op YouTube, is dat nauwelijks kan worden geverifieerd of ze echt zijn, of onderdeel van de propaganda van een jihadistische groepering, zo meldt De Volkskrant vanochtend, die een link naar de foto's naar de plaatst.

Naast de foto's en beelden schrijft K. alias Abudurahman teksten die hij op internet post. Hieruit zou ook blijken dat hij K. uit Almere is en dat hij een beeld wil schetsen van een meedogenloze jihadist. Of hij ook echt koppen snelt, is onduidelijk.

In oktober 2012 was K. te zien, zittend naast een lijk, terwijl hij met een kalasjnikov op schoot de koran leest. Hij stond op een foto van een AFP-persfotograaf en werd toen herkend door geloofsgenoten uit Almere.

Herkend door geloofsgenoten
In september 2012 bracht het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland naar buiten dat een Irakese man uit Almere in Syrië mee vecht met een extreem-islamistische beweging. Toen bleek dat K. in de zomer van 2011 in Nederland twee weken in hechtenis gezeten op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme.

Hij werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, zo meldde de NOS destijds. De Nederlandse verblijfsvergunning van Khaled K. werd ingetrokken en hem is een EU-inreisverbod opgelegd. Volgens het Openbare Ministerie is Khaled K. nog steeds verdachte in de zaak waarvoor hij eerder was gearresteerd.

De PVV laat op haar website weten Kamervragen te zullen stellen over de foto. De partij wil onder andere weten: 'Op welke wijze gaat u zorgen dat de Irakese jihadist nooit meer voet op Nederlandse bodem zet en mocht het wel gebeuren, dat deze islamitische terrorist wordt vastgezet, maximaal gestraft en ten slotte ons land wordt uitgeknikkerd?'

Claustrofobie en schizofrenie
De Volkskrant meldt dat K. (37) voor zijn vertrek naar Syrië, ruim tien jaar in Nederland woonde. Hij had een uitkering, was volledig arbeidsongeschikt en slikte medicijnen tegen claustrofobie en schizofrenie.

In 2012 was K. nog actief bij Jabhat-al Nusra, dat is gelieerd aan Al Qaida. Maar volgens de teksten die de recente gruwelfoto's begeleiden is hij overgestapt naar de Islamitische Staat van Irak en Shaam (ISIS). De vijf hoofden zouden van Al Nusra-strijders zijn. Sinds begin dit jaar bevechten die groeperingen elkaar. ISIS zou nog extremistischer zijn dan Al-Nusra.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.