Volledig scherm
Palestijnen wachtend op eten © anp

'Syrisch regime hongert bewust Palestijnse wijk uit'

Het Syrische regime hongert de bevolking van Yarmouk, de Palestijnse buitenwijk van Damascus, bewust uit. Die beschuldiging uitte Amnesty International vandaag. Sinds vorige zomer zijn in de wijk bijna 200 mensen om het leven gekomen, van wie 128 door ondervoeding. De organisatie vat de situatie samen als 'een horrorverhaal'.

Yarmouk begon in de jaren 50 als vluchtelingenkamp voor Palestijnen. Eind 2012 barstte in en rond de wijk een heftige strijd los tussen rebellen en het Syrische regeringsleger. Het leger en milities die het regime van president Bashar al-Assad steunen, voeren regelmatig aanvallen uit. Volgens Amnesty worden scholen, ziekenhuizen en de lokale moskee daarbij niet gespaard.

De meerderheid van de bevolking is al lang gevlucht, maar mensen die achter zijn gebleven kunnen geen kant op. Volgens de BBC verblijven momenteel nog zo'n 20.000 mensen in Yarmouk. Amnesty schat dat 60 procent van hen ondervoed is. Hongerige families zouden noodgedwongen honden en katten zijn gaan eten om in leven te blijven.

In januari en februari is mondjesmaat voedselhulp van de VN binnengekomen. Dat was mogelijk door een tijdelijk bestand tussen rebellen en militante Palestijnen die het regime steunen. De wapenstilstand was echter maar van korte duur. En door het uitbreken van nieuwe gevechten viel de hulpverlening alweer stil voordat die goed op gang was gekomen.