Syrische Omran is terug van weggeweest

videoOmran Daqneesh is terug van weggeweest. Het Syrische jongetje werd vorig jaar een symbool van het lijden in het omsingelde Aleppo. De foto waarop hij onder het bloed en stof, op een oranje ambulancestoel , versuft voor zich uit staarde, ging heel de wereld over.

Quote

Ik was bang dat Omran iets zou overkomen na de foto's en heb zijn naam en kapsel veranderd

Mohamad Kheir Daqneesh, vader van Omran
Volledig scherm
Omran zit versuft en onder het bloed en stof in de ambulance. © AFP

Iedereen sprak schande van het oorlogsgeweld dat zijn broertje Ali (10) het leven had gekost toen er een bom op hun huis viel. Rebellen in Aleppo kregen meteen van de Syrische regering het verwijt dat zij Omran misbruikten voor propagandadoeleinden.

Een jaar later maakt het jongetje – ‘ik ben vier jaar’- onderdeel uit van een publiciteitscampagne van Syrië en Assads bondgenoten Rusland en Iran. Een jaar lang weigerde zijn familie elk interview, nu vertelt Omran met steun van vader Mohamad Kheir Daqneesh zijn verhaal aan met president Assad bevriende media.

,,Na die beelden van vorig jaar was ik bang dat Omran iets zou overkomen. Ik heb zijn naam veranderd en zijn kapsel (hij had een flinke bos gitzwart haar, red.) veranderd in de hoop dat niemand hem zou herkennen’’, zegt zijn vader op de Iraanse staatstelevisie.

Helemaal niet naar ziekenhuis

Quote

Zij brachten hem tegen mijn wil naar de ambulance om foto’s van hem te maken

Mohamad Kheir Daqneesh, vader van Omran
Volledig scherm
Ook Omrans zusje kreeg een plaatsje in de ambulance. © REUTERS

,,Ondanks de oorlog zijn we altijd hier gebleven. Dit is mijn land en mijn kinderen zullen er ook opgroeien’’, aldus Daqneesh senior die geen goed woord over heeft voor de rebellen die tegen president Assad vechten. ,,Zij zijn degenen die ons en ons land schade berokkenen en ervoor zorgen dat er zoveel mensen ontheemd zijn’’, aldus Omrans vader.

,,Zij brachten hem vorig jaar ook tegen mijn wil naar de ambulance om foto’s van hem te maken.’’ Volgens zijn vader had hij slechts lichte verwondingen opgelopen. ,,Hij hoefde helemaal niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.’’

De familie Daqneesh woont nog steeds in Aleppo, onder de bescherming van regeringstroepen. Zij wilde geen gebruik maken van de evacuatie naar de door het verzet gecontroleerde provincie Idlib. Na de afkondiging van de wapenstilstand in Aleppo mochten alle inwoners van het opstandige oostelijke stadsdeel daar onder een vrijgeleide naar toe.

  1. Bosbranden leggen enorme stukken van poolcirkel in as

    Bosbranden leggen enorme stukken van poolcirkel in as

    De bosbranden die in Noord-Scandinavië enorme stukken van de Poolcirkel in de as leggen, zijn vanuit de ruimte te zien. De branden begonnen in juni als gevolg van de hoge temperaturen (32 graden Celsius) en aanhoudende droogte, de ergste in de geschiedenis. Vooral het noorden van Zweden wordt er ernstig door getroffen. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen omdat bedreigde bewoners op tijd werden geëvacueerd. De schade aan flora en fauna is echter enorm.