Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP

Taakstraf en boete voor chirurg die initialen in donorlevers brandde

Een Britse transplantatiechirurg heeft een taakstraf van een jaar en een  boete van 10.000 pond (11.000 euro) gekregen omdat hij zijn initialen brandde in de donorlevers die hij bij patiënten inbracht.

De 53-jarige Simon Bramhall gebruikte een soort laserstraal om de brandmerken aan te brengen op de donororganen van zijn patiënten in een ziekenhuis in Birmingham. Hij bekende op 13 december 2017 voor de rechtbank dat hij dat twee keer had gedaan, aldus de BBC, maar ontkende dat hij patiënten moedwillig heeft willen schaden. 

Bramhall werd door het Queen Elizabeth Ziekenhuis in Birmingham al in 2013 geschorst voor de acties, die in februari en augustus van dat jaar plaatsvonden. Hij moest ontslag nemen toen een andere chirurg 'SB' gebrand zag staan op een afgestoten donorlever. ,,Dit gedrag komt voort uit professionele arrogantie van zulke proporties dat het crimineel gedrag wordt'', zei de openbaar aanklager, die sprak van machtsmisbruik en schending van vertrouwen.

Inbranden

Transplantatiechirurgen gebruiken een argonlaser om bloedingen aan bijvoorbeeld de lever te stoppen. Ook kan er met de apparatuur een toplaagje van het orgaan worden gebrand om aan te geven waar gesneden moet worden.

Het inbranden van initialen is in principe niet schadelijk voor de organen. Bij een gezonde lever verdwijnen de tekens mettertijd. Bij een van de levers die Bramhall behandelde werden de initialen zichtbaar omdat het orgaan beschadigd was en daardoor niet goed genas.