Volledig scherm
Archieffoto van Barack Obama. © anp

Taalexpert: bij IS elk woord op een goudschaaltje

Reken maar dat Obama elke zin, komma en pauze in zijn veelbesproken speech over de aanslag in San Bernardino onder een vergrootglas heeft gelegd. En terecht, zegt taalexpert Sarah Gagestein. Woorden maken in extreme tijden het verschil.

Volledig scherm
Taalexpert Sarah Gagestein. © -

Als je bij Sarah Gagestein (29) informeert of taal ertoe doet in de oorlog tegen de terroristen van IS, zal ze - vóór ze antwoord geeft - eerst de vraag stukje voor stukje onder de loep nemen. Is het echt 'oorlog'? Moeten we het wel over 'terroristen' hebben? En wat stralen we eigenlijk uit als we het woord Islamitische Staat gebruiken?

Woorden doen er volgens Gagestein (auteur van onder meer Harder praten helpt niet) 'énorm' toe. ,,Met woorden kun je dingen groot maken. Of klein. Je kunt er mensen mee geruststellen. Of banger maken dan ze al zijn.'' Als het aan haar ligt, wegen politici, journalisten en mensen op sociale media hun woorden in deze roerige tijden 'op een goudschaaltje'.

Woorden doen er, nu de onrust in Amerika en Engeland weer is toegenomen, voor het islamitische deel van de bevolking volgens haar zelfs 'dubbel en dwars' toe. ,,Voor moslims is het heel belangrijk of dit soort daden één op één aan de islam worden gekoppeld of juist niet. Taal kan vooroordelen in de hand werken, maar ook tegengaan.''

Hoe dat werkt? Op verzoek analyseert de taalexpert, gespecialiseerd in 'framing' (op welke manier zet je jezelf neer en wat betekent dat?), een aantal uitspraken over IS, terreur en strijd.

Volledig scherm
© AD
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement