Volledig scherm
PREMIUM
Steven Otieno (17) rookt liefst mentholsigaretten. © Jeroen van Loon

Tabaksindustrie verovert Afrika met intimidatie en een stoer imago

Half continent paft zich gekDoor dalende inkomsten in het Westen richten tabaksfabrikanten zich meer op Afrika, waar de groeiende bevolking met stijgende inkomens nieuwe kansen biedt. Rechtszaken, intimidatie en omkoping worden niet geschuwd.

,,Ik rook dertig sigaretten per dag'', zegt Martin Kiburu in het chaotische centrum van Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Kiburu steekt een nieuwe sigaret aan en ploft na een diepe trek weer achter zijn tafeltje waar hij hangsloten, verlengsnoeren en paspoorthoesjes verkoopt.

De straatverkoper maakt zich geen zorgen over zijn gezondheid. ,,Kanker is een genetische aandoening. Dat heeft niets met roken te maken'', gelooft de 44-jarige vader van drie kinderen.

De waarschuwingen op pakjes heeft hij nog nooit gezien. De Keniaan in jeans, T-shirt en camouflagepet koopt zijn sigaretten per stuk bij een nabijgelegen kraampje. Duur is zijn hobby op deze manier niet, meent hij. ,,Een sigaret kost maar 8 shilling (6 eurocent).'' Maar bij dertig sigaretten loopt dit op tot 2 euro per dag ofwel 60 euro per maand - een stevig bedrag voor een straatverkoper in het Oost-Afrikaanse land.