Volledig scherm
© anp

Tablets en laptops als lokkertje voor vluchtelingen

Er gaat veel mis bij de inburgeringscursussen voor statushouders. Commerciële bedrijven lokken vluchtelingen met een verblijfsstatus met dure cadeaus als tablets of laptops om bij hen een cursus te volgen. Vaak worden alleen hoogopgeleiden toegelaten want die hebben minder lessen nodig om ze toch succesvol examen te laten doen.

Quote

Zoveel mogelijk mensen en liefst heel snel door het examen loodsen, daar gaat het om. Snel geld verdienen

Patricia Brunklaus, Vluchtelingenwerk Brabant

Dat beweert Vluchtelingenwerk Brabant. Directeur Patricia Brunklaus spreekt van een wildgroei aan bureautjes die snel geld willen verdienen over de rug van de kwetsbare mensen. Ze wil dat de overheid ingrijpt en voor een betere controle op de branche zorgt. 

Statushouders zijn sinds 2013 verplicht een inburgeringscursus te volgen. Dat kan bij bedrijven die daarvoor een speciaal keurmerk hebben gekregen. Zo'n cursus kost al gauw vijf- tot zesduizend euro. De overheid betaalt de kosten voor de inburgeringscursus, mits de cursist slaagt. 

Brunklaus: ,,Wat wij zien is dat het bij een aantal bedrijfjes in de branche al lang niet meer het helpen inburgeren van deze groep voorop staat. Zoveel mogelijk mensen en liefst heel snel door het examen loodsen, daar gaat het om. Snel geld verdienen."

Cowboys

Quote

Onze branche kent helaas ook cowboys. Ik ken verhalen van bedrijfjes die laagopge­lei­de statushou­ders weren

Ton van der Zouwen, Accessio

Directeur/eigenaar Ton van der Zouwen van Accessio, een bureau dat inburgeringscursussen in Roosendaal aanbiedt, herkent zich in de kritiek van Brunklaus. ,,Vooropgesteld: wij zijn integer. Iedereen is bij ons welkom. Maar onze branche kent helaas ook cowboys. Ik ken verhalen van bedrijfjes die laagopgeleide statushouders weren."

Overigens krijgen cursisten bij Accessio een laptop in bruikleen die ze mogen houden als ze de cursus met goed gevolg afronden. "Maar", zegt Van der Zouwen, "dat is geen cadeau maar een leerbehoefte."

Misstanden

Ook de gemeente Breda zegt signalen te hebben opgevangen dat er zaken misgaan bij de inburgeringscursussen. Wethouder Miriam Haagh (PvdA) wil met de betrokken instanties zoals het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en Vluchtelingenwerk om tafel om de zaken te bespreken. Het COA zegt bij monde van zijn woordvoerder Robert Ploeg de verhalen over misstanden niet te kennen. 

Overigens biedt Vluchtelingenwerk zelf ook inburgeringscursussen aan statushouders aan en krijgt ze daar geld voor van DUO, de uitvoeringsinstantie van het ministerie van Onderwijs. Brunklaus ontkent dat het haar te doen zou zijn om haar commerciële 'concurrenten' in een kwaad daglicht te stellen. ,,Onzin. We kunnen de toeloop nu al amper aan. Wat ik wil is dat er wordt opgetreden tegen deze misstanden. We praten over een grote groep kwetsbare mensen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement