Volledig scherm
De separatisten hekelen dat ze worden behandeld als tweederangsburgers. Met de ontvoering willen ze chaos creëren in de Engelstalige regio van Kameroen. © AFP

Tachtig scholieren ontvoerd in Kameroen

Gewapende separatisten hebben ongeveer tachtig leerlingen van een christelijke middelbare school ontvoerd in het westen van Kameroen. Ze vragen dat de school de deuren sluit en hopen zo chaos te creëren in de Engelstalige regio.

De scholieren, allemaal tussen de 11 en 17 jaar oud, zijn zondag in de stad Bamenda gekidnapt. Ook de schooldirecteur en twee andere personeelsleden zijn ontvoerd, laat de gouverneur van de regio weten. De kidnappers vragen geen losgeld, maar eisen dat de school gesloten wordt.

De kinderen en personeelsleden zijn meegenomen naar de bossen, meldt een militaire bron aan persbureau Reuters. Een woordvoerder van de separatisten ontkent betrokkenheid en geeft de schuld aan de soldaten van het regeringsleger. 

Tweederangsburgers

Volledig scherm
Sinds 2016 heerst er onrust in Kameroen omdat de Engelstalige regio’s zich willen afscheuren van de rest van het land en een eigen staat willen vormen. © REUTERS

In Kameroen, een voormalige Franse kolonie in West-Afrika, spreekt de meerderheid van de 23 miljoen inwoners Frans. Slechts een minderheid is Engelstalig en die woont bij de grens met Nigeria. Ze hekelen al langer dat ze behandeld worden als tweederangsburgers en minder steun krijgen van de overheid.

Nieuwe staat

Sinds twee Engelstalige regio's in 2016 aankondigden dat ze zich van het land willen afscheuren en een nieuwe staat willen vormen onder de naam Ambazonia, heerst er onrust in Kameroen. Volgens Amnesty International escaleert het dodelijk geweld in de Engelstalige regio's dit jaar. 

De voorbije maanden hebben gewapende separatisten militairen vermoord, scholen platgebrand en leerkrachten aangevallen. Tegelijkertijd martelen veiligheidsdiensten mensen, vuren ze op mensenmassa's, voeren ze willekeurige arrestaties uit en vernielen ze dorpen in de Engelstalige regio's, melden mensenrechtenorganisaties. Al meer dan 300.000 mensen hebben het gebied ontvlucht. Ze trekken de wildernis in of naar grote steden in naburige regio's en naar Nigeria.