Taiwan staat als eerste land in Azië homohuwelijk toe

VideoIn Taiwan mogen mensen van hetzelfde geslacht voortaan met elkaar trouwen. Het is het eerste land in Azië dat deze vorm van gelijkberechtiging mogelijk maakt, ondanks de verdeeldheid onder de bevolking.

Het parlement, waarin de Democratische Progressieve Partij de meerderheid heeft, steunde het voorstel om het homohuwelijk te legaliseren met 66 tegen 27 stemmen. De nieuwe wet wordt op 24 mei van kracht wanneer president Tsai Ing-wen haar handtekening eronder heeft gezet.

De nieuwe wet geeft koppels van hetzelfde geslacht volledige wettelijke huwelijksrechten, ook op gebieden als belastingen, verzekeringen en voogdij voor kinderen.  Er is overigens nog geen duidelijkheid over onder meer het adoptierecht. 

Duizenden leden van de Taiwanese lhbt-gemeenschap juichten vandaag voor het parlementsgebouw in de regen het besluit toe en zwaaiden met regenboogvlaggen. Er was ook een tegendemonstratie.

Twee jaar de tijd

Het Constitutionele Hof kondigde in mei 2017 al aan de grondwet te veranderen en gaf het parlement twee jaar de tijd om de wetten, die daarmee te maken hebben, aan te passen.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
 1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
  Video

  Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

  De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.
 2. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”