Taiwan staat als eerste land in Azië homohuwelijk toe

VideoIn Taiwan mogen mensen van hetzelfde geslacht voortaan met elkaar trouwen. Het is het eerste land in Azië dat deze vorm van gelijkberechtiging mogelijk maakt, ondanks de verdeeldheid onder de bevolking.

Het parlement, waarin de Democratische Progressieve Partij de meerderheid heeft, steunde het voorstel om het homohuwelijk te legaliseren met 66 tegen 27 stemmen. De nieuwe wet wordt op 24 mei van kracht wanneer president Tsai Ing-wen haar handtekening eronder heeft gezet.

De nieuwe wet geeft koppels van hetzelfde geslacht volledige wettelijke huwelijksrechten, ook op gebieden als belastingen, verzekeringen en voogdij voor kinderen.  Er is overigens nog geen duidelijkheid over onder meer het adoptierecht. 

Duizenden leden van de Taiwanese lhbt-gemeenschap juichten vandaag voor het parlementsgebouw in de regen het besluit toe en zwaaiden met regenboogvlaggen. Er was ook een tegendemonstratie.

Twee jaar de tijd

Het Constitutionele Hof kondigde in mei 2017 al aan de grondwet te veranderen en gaf het parlement twee jaar de tijd om de wetten, die daarmee te maken hebben, aan te passen.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA