Taiwan voltrekt eerste homohuwelijken in Azië, ondanks verdeeldheid

VideoDe eerste huwelijken tussen koppels van hetzelfde geslacht in Azië zijn vandaag voltrokken in Taiwan. Vorige week legaliseerde het parlement het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. De twee eerste stellen, twee mannen en twee vrouwen, kusten elkaar en ondertekenden de huwelijksakten.

Het is een doorbraak in de decennialange strijd voor gelijke rechten. In mei 2017 had het Grondwettelijk Hof geoordeeld dat het huwelijk ontzeggen aan mensen van hetzelfde geslacht ongrondwettelijk is. De regering kreeg tot 24 mei 2019 de tijd de wet te veranderen. Het homohuwelijk zou sowieso realiteit worden als er niets gebeurde. Het parlement, waarin de Democratische Progressieve Partij de meerderheid heeft, steunde het voorstel om het homohuwelijk te legaliseren met 66 tegen 27 stemmen.

Taiwan is het eerste land in Azië dat deze vorm van gelijkberechtiging mogelijk maakt, ondanks de verdeeldheid onder de bevolking. Er is overigens nog geen duidelijkheid over onder meer het adoptierecht. Duizenden leden van de Taiwanese lhbti-gemeenschap juichten het besluit toe, maar er was ook een tegendemonstratie.

Volledig scherm
Tortelduifjes Shane Lin en Marc Yuan, en Cynical Chick en Li Ying-Chien, kussen elkaar nadat ze hun huwelijken hebben laten registreren. © Reuters
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.