Volledig scherm
Amerikaanse mariniers op een militaire basis Shorab in de provincie Helmand. © AP

'Taliban dragen twee westerse gijzelaars over aan Amerikaanse troepen'

UpdateDe Taliban hebben twee westerse gijzelaars laten gaan. De Amerikaan Kevin King en Australiër Timothy Weeks zijn overgedragen aan Amerikaanse troepen in Afghanistan, bericht The New York Times.

King en Weeks gaven les op een universiteit in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze waren drie jaar geleden ontvoerd. Amerikaanse speciale eenheden zouden daarna meerdere mislukte pogingen hebben gedaan de mannen te redden. Ze kwamen uiteindelijk vrij in het kader van een gevangenenruil met de opstandelingen.

Een bron rond de Amerikaanse regering zei vandaagg dat het duo in relatief goede gezondheid lijkt te zijn. De Taliban stelden in 2017 dat King hart- en nierklachten had. De Australiër Weeks smeekte in dat jaar om hulp in een video: ,,Als we hier nog langer blijven, worden we gedood. Ik wil hier niet sterven.”

Het duo wordt geruild voor prominente gevangenen van de Taliban. Zij zouden inmiddels zijn overgebracht naar Qatar, waar de radicaalislamitische opstandelingen een politiek kantoor hebben. Een van de gevangenen die op vrije voeten moet komen is Anas Haqqani, een topfiguur uit het het zogeheten Haqqani-netwerk.

De Afghaanse president Ashraf Ghani had de gevangenenruil op 12 november aangekondigd, maar die werd kort daarna uitgesteld. Daar zou toe zijn besloten omdat in korte tijd twee aanslagen werden gepleegd. Ghani hoopt dat de gevangenenruil de weg vrijmaakt voor rechtstreeks vredesoverleg tussen zijn regering en de Taliban.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.