Volledig scherm
Mullah Mohammed Omar © Creative Commons | Wikimedia

'Taliban-leider Mullah Omar overleden'

De leider van de Afghaanse Taliban, Mullah Mohammed Omar, is dood. Dat melden Afghaanse autoriteiten. De Taliban zelf heeft het overlijden nog niet bevestigd.

De teruggetrokken leider zou al twee tot drie jaar geleden zijn overleden, maar er zou nu pas bewijs zijn gevonden voor zijn dood, aldus de Afghaanse regering en inlichtingendienst. Er zijn geen verdere details vrijgegeven.

Volgens de BBC, die een woordvoerder van de Taliban heeft gesproken, komt de groep binnen korte tijd met een verklaring.

Eerdere doodverklaringen
Het is niet de eerste keer dat de leider is doodverklaard. In het verleden zijn er al verschillende berichten geweest over een eventuele overlijden. Het is wel voor het eerst dat de Afghaanse regering zich hierover uitspreekt. 

Mullah Omar is al lange tijd niet meer in het openbaar gezien. Hij is spoorloos sinds de Amerikaanse inval in Afghanistan van 2001. Omar was onder meer betrokken bij de overwinning van de Taliban op de Sovjet-unie tijdens de burgeroorlog.

Na de aanslagen van 9/11 werd hij in verband gebracht met Osama bin Laden. De VS beloofde een beloning van 10 miljoen dollar aan degene die zijn verblijfplaats zou vrijgeven.