Archiefbeeld.
Volledig scherm
Archiefbeeld. © epa

Talibanstrijders blazen school op in Pakistan

Strijders van de Taliban hebben vrijdagnacht een deel van een school in het zuiden van Pakistan opgeblazen. Niemand kwam om bij de aanslag. Wel werden achttien bouwvakkers ontvoerd en korte tijd vastgehouden, zegt een woordvoerder van de Taliban.

Quote

We hebben de school opgeblazen omdat het een overheids­ge­bouw was

Woordvoerder Taliban

De pas gebouwde school in Zuid-Waziristan, een stammenregio waar de Taliban sterk vertegenwoordigd zijn, was een project van de overheid. Volgens lokale bestuurders raakte vooral de vleugel waar meisjes onderwijs zouden volgen beschadigd.

De Talibanwoordvoerder meldt dat de bouwvakkers niet lang na hun ontvoering weer werden vrijgelaten. ,,We hebben de school opgeblazen omdat het een overheidsgebouw was.'' De Pakistaanse Taliban willen de regering omver werpen en strenge islamitische wetgeving invoeren.

Doelwit
Onderwijsinstellingen in Pakistan zijn de afgelopen jaren vaker doelwit geworden van de Taliban. Een aanval op een universiteit in Khyber Pakhtunkhwa kostte vorige maand aan twintig mensen het leven. Vorig jaar werden op een school in Peshawar 134 leerlingen doodgeschoten.

 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.