Archiefbeeld.
Volledig scherm
Archiefbeeld. © epa

Talibanstrijders blazen school op in Pakistan

Strijders van de Taliban hebben vrijdagnacht een deel van een school in het zuiden van Pakistan opgeblazen. Niemand kwam om bij de aanslag. Wel werden achttien bouwvakkers ontvoerd en korte tijd vastgehouden, zegt een woordvoerder van de Taliban.

Quote

We hebben de school opgeblazen omdat het een overheids­ge­bouw was

Woordvoerder Taliban

De pas gebouwde school in Zuid-Waziristan, een stammenregio waar de Taliban sterk vertegenwoordigd zijn, was een project van de overheid. Volgens lokale bestuurders raakte vooral de vleugel waar meisjes onderwijs zouden volgen beschadigd.

De Talibanwoordvoerder meldt dat de bouwvakkers niet lang na hun ontvoering weer werden vrijgelaten. ,,We hebben de school opgeblazen omdat het een overheidsgebouw was.'' De Pakistaanse Taliban willen de regering omver werpen en strenge islamitische wetgeving invoeren.

Doelwit
Onderwijsinstellingen in Pakistan zijn de afgelopen jaren vaker doelwit geworden van de Taliban. Een aanval op een universiteit in Khyber Pakhtunkhwa kostte vorige maand aan twintig mensen het leven. Vorig jaar werden op een school in Peshawar 134 leerlingen doodgeschoten.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.