Volledig scherm

Tanja Nijmeijer: Geen seconde spijt van dood kind

Tanja Nijmeijer heeft meegedaan met een dodelijke aanslag van de FARC, waarbij een jong kind om het leven is gekomen. Ze heeft er geen seconde spijt van gehad, vertelt de Groningse vrijheidsstrijdster aan journalist Jorge Enrique Botero.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP

In het nieuwe boek 'Life is not Easy, Dad' van Botera wordt beschreven hoe Tanja transformeert van een naïeve lerares Engels naar een meedogenloze strijder voor de Colombiaanse Marxistische beweging. Dat meldt het persbureau AFP.

De Groningse geeft in het boek toe dat ze meegedaan heeft aan een bomaanslag op een middenstander uit Bogota. De man werd afgeperst door de FARC en weigerde te betalen. Bij deze aanslag kwam een klein kind om het leven en 16 mensen raakten gewond. Nijmeijer heeft er geen seconde geen spijt van gehad. 'De bomaanslag was voor de goede zaak, de middenstander weigerde de belasting voor de revolutie te betalen.'

Nijmeijer vertelt dat ze in Colombia geconfronteerd werd met het grote verschil tussen arm en rijk. Dat heeft er toe geleid dat ze haar gezapige leventje in Nederland inruilde voor een rebellenbestaan in het oerwoud. 'Ik zei tegen mezelf: zo mag de wereld niet zijn, er moet iets veranderen', aldus Nijmeijer. Tanja is voor zover bekend de enige Europese binnen de FARC.

Volledig scherm
Tanja (r), codenaam Alexandra, met de inmiddels gedode rebellenleider Juan Manuel Santos. © AFP