Kim Jong Un met Tante Kim Kyong-hui en zijn omgebrachte oom Jang Song-theak
Volledig scherm
Kim Jong Un met Tante Kim Kyong-hui en zijn omgebrachte oom Jang Song-theak © ap

'Tante Kim Jong-un krijgt beroerte tijdens gesprek met leider'

De tante van Kim Jong-un is overleden door een beroerte die ze kreeg terwijl ze aan de telefoon was met de Noord-Koreaanse leider. Kim Kyung Hee was met Kim Jong-un in discussie over de dood van haar man, Jang Song Thaek. Die werd in december geëxecuteerd. Dat zei een goed ingevoerde Noord-Koreaanse vluchteling vandaag tegen CNN.

Volgens hem, schoonzoon van een Noord-Koreaanse oud-premier, gebeurde het incident enkele dagen na de executie van Jang, die op bevel van Kim Jong-un werd uitgevoerd. Het was de derde beroerte die de vrouw kreeg. Ze is kort daarop opgenomen in het ziekenhuis, waar ze overleed.

Noord-Korea heeft de dood van de vrouw niet naar buiten gebracht, omdat het regime niet wilde dat die in verband werd gebracht met de executie van Jang, aldus de Noord-Koreaanse vluchteling. Media uit het stalinistische land berichtten dat de vrouw vijf dagen na de executie zelfmoord had gepleegd.

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.