Volledig scherm
Het opgehangen varken © Peter van Erp

Tegenstanders azc in Heesch hangen dode big in boom

Het protest tegen de aangekondigde komst van een asielzoekerscentrum in het Brabantse Heesch neemt steeds extremere vormen aan. Woensdag aan het eind van de middag werd een dode big opgehangen in een boom bij de mogelijke plek van het azc.

De gemeente heeft het dode dier inmiddels verwijderd. Naast het opgeknoopte varken zijn ook spandoeken geplaatst met teksten als 'Heesch = tegen azc' en 'Het volk zegt nee tegen azc'. Op het dak van een transformatorhuisje lag nog een ander varkenskadaver.

Buurtbewoners vertellen dat zij zich distantiëren van de uitingen. ,,Wij snappen dat vluchtelingen moeten worden opgevangen en zijn niet per definitie tegen een asielzoekerscentrum in Heesch'', vertelt Anja van den Akker aan het Brabants Dagblad. ,,Waar we wel tegen zijn is tegen de grootte en de duur. 500 asielzoekers die op deze plek tien jaar worden gehuisvest. Hoe haal je het in je kop?''

Beschikbaarheid
Dinsdag werd bekendgemaakt dat de gemeente Bernheze een asielzoekerscentrum gaat inrichten voor maximaal 500 vluchtelingen voor een periode van ten hoogste tien jaar. De locatie in Heesch voldoet volgens het gemeentebestuur als enige aan de criteria die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft opgesteld. Het gaat dan om omvang, beschikbaarheid en bereikbaarheid van de locatie.