Tel Orfanos overleefde schietpartij Las Vegas, maar niet die in Thousand Oaks

VIDEODe dood van haar zoon Telemachus heeft Susan Orfanos totaal ontredderd. ,,In godsnaam, laat niemand me meer gebeden sturen”, schreeuwt de Amerikaanse. ,,Ik wil een strenger wapenbeleid.” Haar 27-jarige zoon overleefde de bloedige massaschietpartij in Las Vegas in oktober vorig jaar, maar kwam woensdag om het leven bij de shooting in een bar in Thousand Oaks, Californië.

Telemachus Orfanos en zijn vrienden waren vorig jaar aanwezig op het countryfestival in gokstad Las Vegas toen de 64-jarige Stephen Paddock, vanuit een kamer in het Mandalay-hotel, het vuur opende op de menigte. Bij wat de boeken ingaat als de bloedigste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis vielen 59 doden en 527 gewonden. 

Orfanos, Tel voor vrienden, ontsprong de dans. Woensdag kwam hij, in de Borderline Bar & Grill in het Californische Thousand Oaks, opnieuw oog in oog te staan met de dood. De 28-jarige oud-marinier Ian Long kwam, gehuld in zwarte kleding, de horecazaak binnenlopen en opende het vuur. In totaal loste de veteraan zo'n 30 schoten.

Gemankeerde ex-militair

Veronica Miracle on Twitter

I hope to God no one sends me anymore prayers. I want gun control. No more guns!" - mother of shooting victim Telemachus Orfanos. She says he survived the #LasVegasShooting but did not survive the #ThousandOaksMassacre. @ABC7 @ABCNewsLive https://t.co/UMqTY1RATK

Dit keer was Tel minder gelukkig. Hij is een van de 12 dodelijke slachtoffers die Long maakte, voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. Wat het motief voor de schietpartij is, is vooralsnog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is het feit dat Long (die in Afghanistan diende) eerder in beeld kwam voor ‘afwijkend’ en ‘irrationeel’ gedrag en aan een posttraumatische stoornis leed. 

Dat de gemankeerde ex-militair desondanks over vuurwapens beschikte om zijn slachting in Thousand Oaks aan te richten, is voor moeder Susan onverteerbaar. ,,Mijn zoon ging met vrienden naar Las Vegas en kwam thuis”, zegt zij in tranen tegen ABC News. ,,Gisteren kwam hij niet thuis en ik wil geen gebeden, geen gedachten. Ik wil een strenger wapenbeleid. Geen wapens meer!”

Ontmoetingsplaats slachtoffers

De schietpartij geeft overlevenden van de schietpartij in Las Vegas de rillingen. Veel van hen verzamelen zich op Facebook en noemen zich de Route 91-familie. Ze plaatsen berichten op social media en komen samen om hun trauma te verwerken. Om ‘het leven te vieren’, zegt een van hen tegen een lokaal televisiestation.

Pijnlijk genoeg was The Borderline een van die plekken waar ze steun bij elkaar zochten. ,,Ik kan niet geloven dat ik dit opnieuw zeg”, zegt Molly Mauren. ,,Ik leef nog en ben veilig thuis.” Volgens Nicholas Champion, die in april nog een foto van zichzelf met anderen in The Borderline op Facebook zette, waren er woensdag ruim 50 overlevenden van Las Vegas aanwezig.

Verlengd pistoolmagazijn

Volgens de autoriteiten heeft Long bij de aanslag op de bar, die zeer geliefd was bij studenten, een legaal gekocht Glock-pistool gebruikt. Het handvuurwapen met kaliber .45 was voorzien van een verlengde patroonhouder. Het bezit van zo’n verlengd magazijn, dat meer patronen herbergt dan de toegestane 10, is in Californië sinds vorig jaar verboden.

Thousand Oaks, dat zo’n 55 kilometer ten noordwesten van Los Angeles ligt, wordt vaak aangeduid als een van de veiligste steden in Amerika. Orfanos, die in 2009 afstudeerde en daarna bij de Amerikaanse marine ging, werkte regelmatig als beveiliger voor de Borderline Bar. Vrienden omschrijven hem als een ‘lieve vent’.

Degenen die ook nu aan de dood ontsnapten, blijven vertwijfeld achter. 47 van hen lieten al een berichtje achter op Facebook. ,,Ze zijn er kapot van. ‘Is dit onze nieuwe maatstaf?’, hoor ik veel mensen zich afvragen”, vertelt Janie Scott, die de pagina beheert, tegen The New York Times. ,,Waarom is dit onze nieuw norm? Dat zou niet zo moeten zijn, helemaal niet.”

Volledig scherm
Telemachus Orfanos. © privéfoto/Facebook
Volledig scherm
Telemachus Orfanos overleefde de massamoord in Las Vegas. Dat geluk had hij in Thousand Oaks niet. © privéfoto/Facebook
  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.