Volledig scherm
Adolf Hitler (1889 - 1945). © Getty Images

Telefoonboekje Hitler levert 37.000 euro op: 'Noem een slechterik en hij staat erin'

Een notitieboekje van Adolf Hitler, met daarin telefoonnummers van beruchte nazi's als Joseph Goebbels, heeft op een veiling in Engeland 33.000 pond (37.200 euro) opgebracht. ,,Dit is echt een 'wie is wie' van het kwaad'', aldus de veilingmeester in Britse media. ,,Noem een slechterik en hij staat erin.''

In het boekje, voorzien van een lederen kaft, staan zo'n 200 handgeschreven nummers. Vrijwel alle nazi-kopstukken komen voorbij, zoals Heinrich Himmler, Hermann Göring, Rudolf Hess en Albert Speer. De opbrengst is ongeveer twee keer zo hoog als veilinghuis Henry Aldridge and Son verwachtte.

Het boekje werd volgens de verkoper in 1945 gevonden door een Britse legerkapitein in een ladekast in de rijks-kanselarij in Berlijn na de overgave van Duitsland. Hoewel de gegevens in het boekje van Hitler zijn, was het schrift vermoedelijk eigendom van een andere hooggeplaatste nazi. Hitlers eigen nummer staat er niet in.

In februari van dit jaar werd de rode telefoon die Hitler in zijn bunker gebruikte tijdens de Tweede Wereldoorlog nog voor 228.000 euro verkocht op een veiling. Op het toestel staan zijn naam en een hakenkruis gegraveerd.

Volledig scherm
De rode telefoon van Hitler. © EPA