Volledig scherm
Familieleden van vermiste Chinese passagiers in een hotel in Peking. © ap

Telefoons passagiers vermist vliegtuig blijven rinkelen

Het mysterie rond de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines wordt steeds groter, zeker nu Chinese media berichtten dat verschillende telefoons van passagiers blijven rinkelen. Familieleden zouden verklaard hebben dat ze verbinding kregen wanneer ze nummers van vermiste geliefden probeerden te bellen, maar dat er niet werd opgenomen.

Volgens verschillende media zijn enkele familieleden erin geslaagd verbinding te maken met de telefoons van passagiers aan boord van het vermiste toestel. Zo belde de zus van een van de Chinese passagiers live op tv het nummer van haar broer. Zij kreeg twee keer verbinding en deed dit later op de dag opnieuw met hetzelfde resultaat.

Een man uit Peking probeerde ook zijn vermiste broer te bellen en meldde aan de luchtvaartmaatschappij dat de telefoon drie keer verbinding maakte en rinkelde alvorens de verbinding verbroken werd. Ook hij zou dit in het bijzijn van reporters gedaan hebben.

Verschillende familieleden hebben de telefoonnummers die nog bleken te werken, doorgegeven aan Malaysia Airlines en de Chinese politie. Ze hopen dat dit het vliegtuig kan helpen lokaliseren. De commercieel directeur van Malaysia Airlines, Hugh Dunleavy zou hierop gereageerd hebben dat ook de luchtvaartmaatschappij zelf verbinding kreeg toen het de nummers van het vliegtuigpersoneel probeerde te bellen.

Families eisen verklaring
Volgens China.org.cn hebben 19 families een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beweren dat de telefoons van hun vermiste familieleden nog blijven rinkelen, maar dat de verbinding wordt beëindigd. De families vragen Malaysia Airlines om enige informatie die het zou kunnen achterhouden, vrij te geven en eisen een verklaring voor deze spookachtige telefoonverbindingen.

Woedende familieleden gooiden onlangs ook waterflessen naar een woordvoerder van het luchtvaartbedrijf en dreigden te protesteren voor de ambassade van Maleisië in China als het bedrijf de 'waarheid' niet zou 'bekendmaken'.

Verdachte passagiers
De Maleisische minister van Defensie maakte eerder bekend dat er nog twee verdachte personen aan boord waren van vlucht MH370 met bestemming Peking. 'We weten onder welke namen ze reisden.' Ook hun identiteit wordt volgens hem gecheckt. Waarom deze twee passagiers verdacht zijn, wilde hij niet zeggen.