Volledig scherm
© Thinkstock, AFP

Teleurgestelde jihadi's: IS liet ons wc's schoonmaken

Sommige van de naar Syrië of Irak vertrokken jihadstrijders zijn daar zo ontevreden dat ze hun ouders smeken om weer naar huis terug te mogen komen. Ze sloten zich bij IS aan om een heilige oorlog te voeren, maar worden alleen ingezet voor huishoudelijke klusjes als het schoonmaken van de toiletten en moeten leven zonder de comfort die zij in Europa waren gewend. Bij terugkomst in hun thuisland wacht de mannen echter een confrontatie met de autoriteiten.

,,We moeten alleen maar toiletten schoonmaken en de was doen", ,,mijn iPod werkt hier niet" en ,,het is hier zo koud", zijn enkele van de klachten van de gevallen strijders. Ze zijn volgens The Independent en Daily Mail te lezen in de brieven die zij hun ouders schrijven.

De 23-jarige Areeb Majeed uit India bijvoorbeeld. De jonge student vertrok in mei met drie vrienden naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS, maar vloog vorige week vrijdag weer naar huis, omdat hij niet aan het front mocht vechten. 

Quote

Ik ben het helemaal zat. Mijn iPod werkt hier niet. Ik kom naar huis

Een Fransman die zich aansloot bij IS
Quote

Pas na lang smeken kon ik naar een ziekenhuis. Er is hier geen heilige oorlog gaande

Areeb Majeed uit India

'Ben het helemaal zat'
Het Franse Le Figaro ving soortgelijke berichten op van Franse moslims. Een schreef: ,,Ik ben het helemaal zat. Mijn iPod werkt hier niet. Ik kom naar huis." Een ander: ,,Ik doe hier niets anders dan eten en kleding uitdelen. En nu begint de winter. Het wordt zwaar." Ook een derde militant was het zat alleen maar de was te moeten doen.

Deze en andere Franse jihadi's zouden met de hulp van advocaten aan het bekijken zijn hoe zij kunnen terugkeren naar Frankrijk. Hun briefjes en andere berichten zouden moeten bewijzen dat zij zich voorgelogen voelen door IS. Het is een zeer gevoelig onderwerp, zegt een advocaat volgens The Independent. Stel je voor, hoe langer zij in Syrië of Irak zouden blijven, hoe groter de kans dat zij verder radicaliseren en bij terugkomst voor problemen zorgen. Regeringen vrezen de terugkeer van geradicaliseerde moslims.

'Er is hier geen heilige oorlog'
Majeed werd bij terugkomst in India gearresteerd. Hij vertelde de autoriteiten hoe hij door IS aan de kant werd geschoven en geen oorlogshandelingen verrichtte. Volgens een Indiaas persbureau belde hij zijn familie om te zeggen dat hij, op de een of andere manier, gewond was geraakt en niet de medische aandacht kreeg die hij verdiende.

,,Pas na lang smeken kon ik naar een ziekenhuis. Er is hier geen heilige oorlog gaande. Ook wordt er niet geleefd volgens de richtlijnen uit het heilige boek."

Volledig scherm
Mohommod Nawaz en Hamza (rechts) Nawaz © AFP
Volledig scherm
Mohommod Nawaz met een geweer in zijn handen © reuters
Volledig scherm
© Metropolitan police

Dunne scheidslijn
Het is voor justitie in de Europese landen soms moeilijk vast te stellen of de IS-sympathisanten in Syrië of Irak daadwerkelijk hebben gevochten. Gisteren werd Maher H. door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot drie jaar cel, omdat de rechter het bewezen achtte dat hij zich in Syrië heeft aangesloten bij een jihadistische groepering en ook heeft deelgenomen aan gevechten. Zelf beweerde H. dat hij slechts hulp heeft verleend. Zijn vrouw werd vrijgesproken van ronselpraktijken.

In Engeland werden onlangs de teruggekeerde broers Mohommod Nawaz (4,5 jaar celstraf) en Hamza Nawaz (3 jaar) veroordeeld. Zij hadden bij terugkomst kogels en foto's bij zich als trotse herinnering aan de tijd die zij in een opleidingskamp hadden doorgebracht.

SMS-berichten
Op een van de foto's was een papiertje te zien met daarop het strikte dagschema van de strijders in opleiding. Er waren twee sessies 'militaire training' en twee sessies 'Islamitische les'. De dagen begonnen om half 5 's ochtends met gebed en de lichten gingen om 10 uur 's avonds uit.

Het diende later als bewijs voor hun deelname aan de strijd, terwijl de berichten die Mohommod zijn vriendin stuurde toch veel anders van toon waren. Hij beklaagde zich bij haar dat hij niet zijn mobiele telefoon mocht gebruiken en dat hij bang was dat anderen hem zouden betrappen terwijl hij de batterij van het ding oplaadde. Ook huilde hij 's nachts als hij zich bedacht dat hij zijn vriendin mogelijk nooit meer zou terugzien.

  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.