Volledig scherm
Een archeoloog op de sarcofaag die omhoog wordt getakeld. © REUTERS

Teleurstelling in Egypte: geen Alexander de Grote in mysterieuze sarcofaag

De inhoud van een mysterieuze zwarte sarcofaag die archeologen twee weken geleden in Egypte hebben gevonden, blijkt minder spectaculair dan gehoopt. Stiekem werd namelijk gedacht dat de stoffelijke resten van Alexander de Grote erin zouden liggen. Maar na het openen van de stenen lijkkist troffen experts drie skeletten aan in roodbruin rioolwater, gepaard met een ondraaglijke stank.

Volgens Mostafa Waziri van het Egyptische ministerie van Cultuur gaat het om een familiegraf. ,,Helaas waren de mummies erin niet in beste staat en zijn alleen de botten bewaard gebleven.'' Experts denken dat de drie misschien soldaten zijn geweest in de tijd van het Oude Egypte. Verder onderzoek moet daar meer duidelijkheid over geven.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
In de geopende sarcofaag werden de resten van drie mensen, mogelijk soldaten, gevonden. © REUTERS

Zwart graniet

De sarcofaag is de grootste die ongeopend is gevonden. Hij is bijna twee meter hoog en drie meter lang. De lijkkist van zwart graniet is meer dan 2000 jaar oud. Het zware ding werd eerder deze maand gevonden op de bouw van een appartementencomplex in de historische haven van Alexandrië, de vroegere hoofdstad van Egypte. Gelijk begonnen toen de geruchten: misschien lag de mummie van de oprichter van die stad wel in de mysterieuze sarcofaag.

,,We hebben de sarcofaag geopend en, gelukkig maar, is de wereld daarna niet in duisternis gehuld", grapte Waziri nog, mogelijk om ook de teleurstelling over het mislopen van Alexander de Grote wat te verlichten. ,,Ik stak mijn hoofd als eerste erin, en ik sta hier voor jullie." De rustplaats van de mummie van Alexander de Grote (356 – 323 voor Christus), die heerste over een van de grootste rijken uit de wereldgeschiedenis, blijft vooralsnog een mysterie. 

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS