Volledig scherm
Een vluchtelinge in Heumesoord. © anp

Tenten vluchtelingenkamp ontruimd vanwege storm

In het vluchtelingenkamp van Heumensoord bij Nijmegen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag rond 2.00 uur twee grote slaaptenten ontruimd. Dit gebeurde vanwege de storm die over het kamp trok. Dat laten vluchtelingen op locatie weten.

In elke tent slapen zo'n 100 mannen, vrouwen en kinderen. Door harde rukwinden waren onder meer een lamp en tussenschot stuk gewaaid. Ook ging herhaaldelijk het brandalarm af, melden bewoners.

Een kleine honderd vluchtelingen werd tijdelijk opgevangen in een van de grote cateringtenten. Na enige tijd gaven beveiligers het sein dat het weer veilig was om terug te keren naar de slaapplek. Een deel van de vluchtelingen bleef langer in het restaurant. Zij vonden het nog niet veilig genoeg op de slaapplek.

Ook zou slapen onmogelijk zijn met de rukwinden die veel geluidsoverlast veroorzaakten in de tent. Niemand zou gewond zijn geraakt.

 
Volgens het COA was ontruiming van het tentenkamp niet aan de orde geweest, in tegenstelling tot een tentenkamp in Zaandam. ,,Hier is het niet nodig omdat de wind hier minder hard was. Sommigen hebben er alleen voor gekozen in het centrale paviljoen te verblijven.''

Paviljoendorp
In het tentenkamp in Heumensoord verblijven op dit moment zo'n 1200 asielzoekers. Zij zijn allemaal zeer recent in Nederland gearriveerd. In het paviljoendorp verblijven ze maximaal vijftien weken.

Zaandam
In Zaandam werden tenten waarin vluchtelingen verbleven, dinsdagavond preventief ontruimd vanwege de storm. In de tenten worden 450 vluchtelingen opgevangen die met bussen naar sporthallen in de buurt werden gebracht. De asielzoekers overnachten van woensdag op donderdag opnieuw in een sporthal. 

,,Het is niet zo dat de tenten niet veilig zijn, maar de harde wind geeft een onveilig gevoel. Vooral bij de pieken gaat het heen en weer. Omdat volgens de voorspellingen het vannacht weer flink gaat waaien, hebben we de opvang in de sporthallen met nog een nacht verlengd'', aldus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).