Volledig scherm
Een arrestatieteam bij de flat van Anis B. © anp

Terreurverdachte Anis B. voor de rechter

Anderhalve maand nadat de Franse terreurverdachte Anis B. met groot machtsvertoon door de politie in Rotterdam werd opgepakt, verschijnt hij donderdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter. Nederland wil B. overleveren aan Frankrijk, maar de terreurverdachte verzet zich daar tegen. AD-verslaggever Cyril Rosman doet live verslag van de zaak.

De Franse politie vaardigde in maart een arrestatiebevel uit tegen B. Zijn naam dook op toen de Fransen huiszoeking deden bij Reda Kriket, een Franse jihadist die er van wordt verdacht een aanslag te hebben willen plegen in dat land. In zijn woning werden onder meer wapens en explosieven gevonden.  

Een telefoonnummer dat eveneens werd aangetroffen, leidde naar Anis B., die op dat moment bleek ondergedoken in Rotterdam. Hij verbleef daar bij een Algerijn die al een tijdje in de stad woonde. De politie observeerde B. enige dagen en arresteerde hem toen op straat, ook werden drie Algerijnen aangehouden, waaronder de man bij wie B. woonde.

Zware operatie
Omdat de politie vreesde dat in de twee woningen van de Algerijnen explosieven zouden liggen werden twee woonblokken in Rotterdam ontruimd. Om te voorkomen dat eventuele andere verdachten zouden gaan schieten of ontsnappen waren er zwaarbewapende arrestatie-eenheden aanwezig en cirkelde er een politiehelikopter boven de wijken in Rotterdam-West. Bij de huiszoekingen werd 45 kilo munitie gevonden, maar geen wapens.

Anis B. is volgens de Franse justitie een teruggekeerde jihadist. Hij was samen met zijn vriend Reda Kriket in Syrië. Samen zouden ze een aanslag hebben voorbereid. Er is tot nu toe nog niet bekend waarom Anis B. uitweek naar Rotterdam en wat de rol is geweest van de Algerijnen bij wie hij in de Maasstad verbleef.