Terreurverdachte Jader Al-Bakr
Volledig scherm
Terreurverdachte Jader Al-Bakr © EPA

Terreurverdachte dood gevonden in Duitse cel

De Syrische terreurverdachte Jabr al-Bakr is vandaag dood aangetroffen in zijn cel in Leipzig. Dat heeft het Duitse persbureau DPA vanavond te horen gekregen. Eerder meldde Bild al dat de 22-jarige vluchteling zich in de gevangenis had opgehangen. Hoe hij dat onder zwaar toezicht voor elkaar heeft gekregen, is nog onduidelijk.

Zaterdag deed de politie een inval in de flat, maar de Syriër wist te ontkomen. In de woning werd 1,5 kilo springstof gevonden. Een klopjacht met honderden agenten volgde. 

De voortvluchtige Syriër vond, na een oproep op internet, onderdak bij landgenoten in Leipzig. Toen Al-Bakr sliep deelden zijn gastheren zijn foto met anderen en concludeerden dat het om de gezochte terreurverdachte ging.

Ze overmeesterden Al-Bakr, bonden zijn enkels en polsen samen met verlengsnoeren en hielden hem in bedwang tot de politie kwam. Volgens de mannen bood Al-Bakr hen geld om hem vrij te laten. Daar gingen ze niet op in.  Hij werd zondagnacht opgepakt.

Volgens de Duitse autoriteiten had de Syriër, die in contact stond met IS, vermoedelijk de luchthaven van Berlijn op het oog als doelwit. Dat liet Hans Georg Maaßen, hoofd van de Verfassungsschutz, aan omroep ARD weten.

Aanslag vergevorderd
De voorbereiding op de gewelddaad was al in een vergevorderd stadium. Die had binnen enkele dagen kunnen plaatsvinden, zegt Maaßen tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is al-Bakr in 2015 geregistreerd en zijn z'n antecedenten gecontroleerd. ,,Zonder hit. Het staat ook niet vast wanneer of waar hij is geradicaliseerd.''

De zender MDR onthulde dat al-Bakr, die niet als erg religieus te boek stond, vorig najaar in Turkije is geweest en onder meer ook enige tijd in de Syrische stad Idlib heeft doorgebracht. Na terugkeer in Saksen was hij volgens mensen die hem kenden veranderd.

  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.