VN-soldaten vorige week in Beni
Volledig scherm
VN-soldaten vorige week in Beni © afp

Terreurverdachte opgegeten na verbranding en steniging

Een woedende menigte heeft gisteren in de stad Beni in Congo een jonge man gestenigd die zich verdacht gedroeg in een bus. Na de steniging werd de man verbrand en opgegeten. Dit meldt persbureau Reuters.

Volgens ooggetuigen wekte de man wantrouwen op toen bleek dat hij de lokale taal niet kon spreken. Toen men er ook nog achter kwam dat hij een machete bij zich had, werd hij door een menigte gestenigd. Het slachtoffer zou lid zijn van de radicaalislamitische terreurgroep ADF-NAUL.

Volgens de president van Congo, Joseph Kabila, wacht de leden van de terreurgroep hetzelfde lot als de rebellenorganisatie M23 die vorig jaar werd verslagen. 'Van onderhandelen is geen sprake', zei Kabila gisteren tijdens een speech in een hotel in de stad. 'Ze zullen verslagen worden, net als bij M23 en dit zal erg snel gebeuren.'

Wraakactie op terrorisme
Het incident is een wraakactie op een aantal nachtelijke aanvallen in het gebied die waarschijnlijk zijn uitgevoerd door ADF-NAUL. Donderdag werden 18 burgers gedood en raakten er 7 gewond bij een aanval van ADF-NAUL in Kampi ya Chuyi, ongeveer 75 kilometer van de stad Beni.

Schatting is dat deze terreurorganisatie al meer dan honderd slachtoffers heeft vermoord in de afgelopen maand, de terroristen gebruikten bij hun afslachtingen voornamelijk hakbijlen en machetes.

De radicale organisatie gebruikt ontvoerde jongens als kindsoldaten. Jonge meisjes en vrouwen worden misbruikt als seksslavinnen en gratis arbeidskrachten. ADF-NAUL is sinds de jaren negentig actief in het grensgebied van Congo en Uganda. Vermoedelijk heeft de groep, die zo'n 500 leden heeft, connecties met de beruchte Islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab in Somalië.

Pas op: beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

De resten van de verbrande man.
Volledig scherm
De resten van de verbrande man. © reuters
  1. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
    Wereldwijd demonstraties

    Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

    Over de hele wereld demonstreren mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op voor ‘één van de grootste demonstraties ooit’.