Volledig scherm
Een agent in Rotterdam-West tijdens de politieactie van zondagavond. © ANP

Terreurverdachte R'dam werkt niet mee aan snelle uitlevering

De Franse terreurverdachte (32) die zondag in Rotterdam werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag, werkt niet mee aan zijn snelle uitlevering aan Frankrijk. Volgens het OM betekent dit dat de rechtbank binnen negentig dagen moet beslissen of de vermeende terrorist wordt uitgeleverd.

Frankrijk had Nederland om zijn aanhouding gevraagd. De Fransman was naar voren gekomen in een terrorisme-onderzoek. Volgens Franse media gaat het om Anis B., mogelijk een kompaan van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket.

Kriket wordt gezien als één van de grote mannen achter de aanslagen in Parijs. Hij werd donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt opgepakt in Argenteuil. Franse autoriteiten meldden na de arrestatie dat hij al heel erg ver was met het voorbereiden van een aanslag.

Algerijnse achtergrond
De drie andere verdachten die ook werden opgepakt, zullen woensdag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam. Het OM onderzoekt in hoeverre genoemd drietal betrokken is bij terrorisme. Het betrof twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. Van de derde verdachte waren op dinsdag de persoonsgegevens nog niet vastgesteld, aldus Van der Steur.

  1. Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brussel-editie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroekje aan’

    Amerikanen verbieden blote Manneken Pis op Brus­sel-edi­tie Monopoly: ‘Onze trots moet zwembroek­je aan’

    De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft met succes een stokje gestoken voor het plan van een Belgisch bedrijf om een Brussel-editie van het kapitalistische gezelschapsspel op de markt te brengen met op de verpakking een blote Manneken Pis. Het spel mag van Hasbro alleen worden verkocht als de tekening van het wereldberoemde beeldje wordt aangepast met een camouflerend zwembroekje.