Een agent in Rotterdam-West tijdens de politieactie van zondagavond.
Volledig scherm
Een agent in Rotterdam-West tijdens de politieactie van zondagavond. © ANP

Terreurverdachte R'dam werkt niet mee aan snelle uitlevering

De Franse terreurverdachte (32) die zondag in Rotterdam werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag, werkt niet mee aan zijn snelle uitlevering aan Frankrijk. Volgens het OM betekent dit dat de rechtbank binnen negentig dagen moet beslissen of de vermeende terrorist wordt uitgeleverd.

Frankrijk had Nederland om zijn aanhouding gevraagd. De Fransman was naar voren gekomen in een terrorisme-onderzoek. Volgens Franse media gaat het om Anis B., mogelijk een kompaan van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket.

Kriket wordt gezien als één van de grote mannen achter de aanslagen in Parijs. Hij werd donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt opgepakt in Argenteuil. Franse autoriteiten meldden na de arrestatie dat hij al heel erg ver was met het voorbereiden van een aanslag.

Algerijnse achtergrond
De drie andere verdachten die ook werden opgepakt, zullen woensdag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam. Het OM onderzoekt in hoeverre genoemd drietal betrokken is bij terrorisme. Het betrof twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. Van de derde verdachte waren op dinsdag de persoonsgegevens nog niet vastgesteld, aldus Van der Steur.

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”