Volledig scherm
© afp

'Terrorist met hoedje' Abrini wil straf in België uitzitten

Mohamed Abrini - de terrorist met het hoedje - wil zijn straf uitzitten in België als hij in Frankrijk wordt veroordeeld voor zijn rol in de aanslagen van Parijs. Op die manier kan hij misschien ooit nog vrijkomen.

,,We hanteren hier het Amerikaans systeem niet waarbij mensen tot duizend jaar cel krijgen", zegt zijn advocaat Stanislas Eskenazi vandaag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. ,,Misschien zal Abrini op een dag - als hij nog leeft - vrijkomen. Zelfs na een lange straf. Daarom denken we dat hij die straf het best kan uitzitten in zijn thuisland waar hij kan werken aan zijn re-integratie."

De advocaat vreest ook voor de behandeling van zijn cliënt in een Franse cel. ,,24 uur per dag in de gaten worden gehouden door camera's, zoals Abdeslam, is in strijd met de mensenrechten."

Langer in cel
In afwachting van zijn uitlevering, besliste de raadkamer in België gisteren om Abrini minstens twee maanden langer in de cel te houden. Ook de aanhouding van Osama Krayem, de metroterrorist die zich niet liet opblazen, werd verlengd. Nog vier andere verdachten van de aanslagen in Zaventem en Brussel blijven in de cel.

In Duitsland is intussen een vermoedelijke handlanger van terrorist Abdelhamid Abaaoud gearresteerd. De 20-jarige Algerijn Bilal C. zou vorig jaar de Balkanroute die vluchtelingen gebruiken hebben verkend, vermoedelijk voor de aanslagplegers in Parijs. Hij zou ook de Thalys-schutter Ayoub El Khazzani hebben geïnformeerd.