Volledig scherm
Osama Krayem is de tweede metroterrorist die verdacht wordt van de aanslag in Maalbeek. Hij blies zichzelf niet op, kamikaze Khalid El Bakraoui deed dat wel. © Kos

Terroristen achter aanslagen Brussel kochten springstof in doe-het-zelfzaak

De uitbater van een doe-het-zelfzaak in Brussel is door de Belgische politie opgepakt. In zijn zaak kochten de terroristen achter de aanslagen in de vertrekhal van Brussels Airport en metrostation Maalbeek grondstoffen voor hun bommen. Dat schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Volledig scherm
De 23-jarige Zweed Osama Krayem kocht de grondstoffen voor de bommen bij Midi Brico, een doe-het-zelfzaak in de buurt van het Brusselse station. © Google Streetview

De terroristen gebruikten de springstof TATP, die wordt gemaakt van vrij verkrijgbare producten zoals aceton. Agenten hebben ontdekt dat de 23-jarige Zweed Osama Krayem de grondstoffen kocht bij Midi Brico, een doe-het-zelfzaak in de buurt van het Brusselse station.

Krayem was op bewakingsbeelden van de Brusselse metro te zien naast de Belg Khalid el Bakraoui. Die blies zich even later op in het metrostation Maalbeek. Krayem heeft bekend dat hij ook een rugzak met explosieven droeg, maar dat hij op het laatste moment terugkrabbelde en de bom niet liet ontploffen.

Op de beelden van bewakingscamera's is ook te zien hoe een en dezelfde auto opdook in de buurt van de doe-het-zelfzaak en bij het appartement in Schaarbeek waar de bommen vervaardigd werden. Uit analyse van het telefoonverkeer van de verdachten bleek ook nog eens dat de reisweg van de auto overeenstemde met de verplaatsing van de gsm-toestellen van de verdachten.

Reistassen

De uitbater van de Midi Brico, Ali T., werd in 2013 al veroordeeld voor het rekruteren van kandidaten voor de jihad. Gisteren werd hij na verhoor vrijgelaten, zijn broer Brahim werd echter wel aangehouden. Hij legde gedeeltelijke bekentenissen af, maar wilde niet zeggen aan wie de spullen verkocht zijn.

Toch meent de politie te weten dat het gaat om Osama Krayem. De uit Zweden afkomstige Krayem kocht ook in winkelcentrum City 2 de reistassen waarin de bommen verstopt zaten.

Op 22 maart bliezen drie terroristen zich op, in de vertrekhal van luchthaven Zaventem en in een metrostel ter hoogte van station Maalbeek. 32 personen kwamen om het leven en meer dan 300 raakten gewond.