Volledig scherm
PREMIUM
Pater Daniël Maes. © Sjoerd Mouissie

'Terroristen en criminelen vrijheidsstrijders? Echt niet!'

De oorlog in Syrië loopt ten einde, na de verwachte, laatste slag om Idlib. Naar verwachting zal de Syrische president Al-Assad zijn autoriteit over het land herstellen. Wat betreft de Vlaamse pater Maes liever vandaag dan morgen.

Hij publiceerde dit voorjaar het tweede deel van zijn oorlogsdagboek over zijn ervaringen. De titel luidt: Poetin en Assad hebben ons leven gered (uitgeverij De Blauwe Tijger). Aan het begin van de oorlog lag zijn klooster Mar Yakub, gelegen in een stadje 90 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus, onder vuur. Hij zag in Qara terroristen en criminelen, die volgens Maes in de westerse media ten onrechte werden afgeschilderd als vrijheidsstrijders. 'Ik wil overigens geen politiek analist zijn. Vanuit de werkelijkheid die ik beleef, wil ik oproepen tot menselijkheid en respect voor het internationaal recht in plaats van kritiekloos de westerse oorlogspropaganda te blijven steunen, die heeft geleid tot blijvende ellende van onschuldige slachtoffers', aldus Daniël Maes, die de vragen per mail vanuit zijn klooster in Syrië beantwoordt. Zijn eigen ervaringen kleuren zijn verhaal, dat vaak aansluit bij het perspectief van Syrische en Russische staatsmedia, dat in het Westen juist wordt beschouwd als propaganda.

  1. Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd
    Video

    Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd

    In Frankrijk wordt met ontzetting gereageerd op ‘gele hesjes’ die zaterdag een politieauto in Parijs aanvielen. De wagen wordt bestuurd door een agente die de agressieve actie van de demonstranten heeft gefilmd. Ze bekogelen de dienstauto onder meer met stenen en een knuppel. De beelden zijn inmiddels duizenden keren gedeeld op social media. Veel Fransen spreken schande van de actie van de gele hesjes en nemen het op voor de politie.