Volledig scherm
PREMIUM
Pater Daniël Maes. © Sjoerd Mouissie

'Terroristen en criminelen vrijheidsstrijders? Echt niet!'

De oorlog in Syrië loopt ten einde, na de verwachte, laatste slag om Idlib. Naar verwachting zal de Syrische president Al-Assad zijn autoriteit over het land herstellen. Wat betreft de Vlaamse pater Maes liever vandaag dan morgen.

Hij publiceerde dit voorjaar het tweede deel van zijn oorlogsdagboek over zijn ervaringen. De titel luidt: Poetin en Assad hebben ons leven gered (uitgeverij De Blauwe Tijger). Aan het begin van de oorlog lag zijn klooster Mar Yakub, gelegen in een stadje 90 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus, onder vuur. Hij zag in Qara terroristen en criminelen, die volgens Maes in de westerse media ten onrechte werden afgeschilderd als vrijheidsstrijders. 'Ik wil overigens geen politiek analist zijn. Vanuit de werkelijkheid die ik beleef, wil ik oproepen tot menselijkheid en respect voor het internationaal recht in plaats van kritiekloos de westerse oorlogspropaganda te blijven steunen, die heeft geleid tot blijvende ellende van onschuldige slachtoffers', aldus Daniël Maes, die de vragen per mail vanuit zijn klooster in Syrië beantwoordt. Zijn eigen ervaringen kleuren zijn verhaal, dat vaak aansluit bij het perspectief van Syrische en Russische staatsmedia, dat in het Westen juist wordt beschouwd als propaganda.

  1. Paus Franciscus bekritiseert onverschilligheid en egoïsme
    Goede Vrijdag

    Paus Franciscus bekriti­seert onverschil­lig­heid en egoïsme

    Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ,,de uit politieke overwegingen gesloten harten’’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.